Producentansvar föreslås för radioaktivt avfall

Om ett år ska allt radioaktivt avfall samlas in och tas om hand och ett producentansvar införas. Det föreslår en utredning, som blir klar senare i höst. För närvarande finns strikta regler bara för kärnkraftverkens avfall. Men även andra produkter kan innehålla radioaktiva ämnen.
Svante Bodin på miljödepartementet utreder frågan. – Det finns problem. Det finns möjligheter att sådant här avfall kan komma på drift och avvägar. Det finns avfall som folk kan ha glömt bort och som kan hittas av olika människor. Vi vill skapa ett system som gör att vi kan samla in sådant här avfall. Vilka risker innebär det att det kan finnas radioaktivt avfall som är på drift och som ingen har ansvar för? – Man kan säga att det är i det här stadiet som riskerna är som störst. De fall vi har haft av strålskador har också varit att barn, eller andra, hittat någonting någonstans som man inte förstått vad det är. Man kan då ha kommit i kontakt med det här och därmed exponerats för radioaktiv strålning. Det gäller både i Sverige och utlandet. Brandvarnare, strålkällor från sjukvården och industrin, biobränsle och torvaska innehåller radioaktiva ämnen. I stora industrier kan låga halter i processvattnet så småningom leda till radioaktiva avlagringar i rören. Stålindustrin har också ibland bekymmer med att skrot är förorenat av strålkällor med hög strålning. – Det är ju skrothandlarna som tar emot det här. Det kan smyga sig in radioaktiva källor som just kommit på avvägar, både från Sverige och utlandet. Det här kan då ha till effekt att stålverkens smältor helt förstörs genom att de då nedsmutsas av en radioaktiv strålkälla. Det kan kosta åtskilliga miljoner att få en smälta förstörd och kasserad. Utredningen kommer nu att föreslå att det ska bli ett producentansvar. Den som producerar en vara eller driver en verksamhet som kan ge upphov till radioaktivt avfall också ska bli skyldig att ansvara för avfallet. – Vi måste ha ett system där den som hittar det här ska förstå att det är farligt, lämna in det till någon som kan ta hand om det. Studsvik, till exempel, som är den svenska anläggningen för detta, och inte behöva betala för det. För att finansiera omhändertagandet av avfallet föreslår en fond, på samma sätt som kärnkraftindustrin betalar till kärnavfallsfonden. Dit ska den som producerar radioaktivt avfall betala en avgift. – Den här typen av avfall är ju mycket farligare än annat avfall, om det hanteras på felaktigt sätt. Det ska finnas pengar inbetalda i förhand. Även för att täcka kostnaderna för herrelöst avfall som inte har någon rättmätig ägare så att det inte ska komma på villovägar.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".