”Sverige blir fattigare utan euron”

På tisdagen kom EMU-valrörelsens kanske mest överraskande utspel från ja-sidan inför EMU-omröstningen. Efter att ha fått en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter kallade Ericssons vd Carl-Henric Svanberg och utrikesminister Anna Lindh till presskonferens.
– Välkomna hit. Jag tycker det är väldigt roligt att Carl-Henric och jag kan sitta här gemensamt, sade Anna Lindh på presskonferensen. – Just Ericsson konkurrerar med Nokia, Siemens och Alcatel, det är euro-länder alla tre, Frankrike, Tyskland och Finland, sade Carl-Henric Svanberg. – Jag brukar vara väldigt noga med att inte använda skrämselpropaganda. Det här är inte det heller, det vill jag verkligen understryka, sade Anna Lindh. – Jag är rätt övertygad om att på tio års sikt så ser bilden annorlunda men det är ju ingen dramatik som vi ser framför oss, sade Carl-Henric Svanberg. Urholkning av svensk ekonomi Budskapet från Anna Lindh och Carl-Henric Svanberg är att ett nej till euron innebär att Sverige på sikt förlorar i ekonomisk tillväxt. Antalet jobb minskar och därmed är det också risk för att Sverige blir ett fattigare land och att svenskarna får det sämre. Hur den långsamma obönhörliga urholkningen av svensk ekonomi går till förklarar Car-Henric Svanberg så här. – Om det är någonting vi som företagare inte tycker om så är det osäkerhet. Om vi då ligger med ett företag som är verksamhet i Sverige och har sina produktionskostnader i Sverige, sina kostnader för personal i Sverige och som har sina intäkter i euro och i dollar, så innebär det att vi varje dag lever med valutarisker. Man kan bara kompensera för det med ökade lönsamhetskrav. Det är det enda sättet, sade Ericssons vd. Hot om förlorade jobb För ja-sidan är det viktigt med stödet från Sveriges viktigaste direktör. Hotet om förlorade jobb riktas till stor del mot LO:s tveksamma väljare. Att en svensk ledande minister skriver en debattartikel tillsammans med en ledande direktör från näringslivet är ytterst ovanligt. Premiär för Anna Lindh Enligt Sveriges Radios pressarkiv skrev aldrig statsminister Ingvar Carlsson någon debattartikel tillsammans med en näringslivsdirektör inför folkomröstningen om svenskt EU-medlemskap och Göran Persson har heller aldrig gjort något liknande. För utrikesminister Anna Lindh var det premiär på tisdagen. – Det är första gången jag kan påminna mig om att vi gör en sådan här gemensam debattartikel. Det är just därför vi från delvis olika utgångspunkter och delvis kommer vi att ha olika uppfattningar också i framtiden om hur vi ska styra Sverige men vi tycker att det här är ett avgörande för att Sverige faktiskt ska ha en bättre ekonomi i framtiden, sade utrikesminister Anna Lindh.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".