Amerikanskt avhopp försvårar Nordkoreaförhandling

Det amerikanska utrikesdepartementets främsta expert på Nordkorea har hoppat av sitt uppdrag och det sker vid en mycket kritisk tidpunkt, rapporterar vår New York-korrespondent.
Avhoppet kommer i ett minst sagt känsligt läge i den laddade frågan om Nordkoreas tillgång till kärnvapenteknologi, imorgon ska USA tillsammans med Kina, Japan, Ryssland och de två koreanska staterna inleda nya förhandlingar för att försöka nå fram till en lösning som sätter stopp för de nordkoreanska försöken att utveckla kärnvapen. Arkitekterna bakom USA:s tidigare försök John Pritchard har varit amerikanernas speciella sändebud till Nordkorea och var en av arkitekterna bakom USA:s försök under Clinton-regeringens tid att tina upp relationerna med Pyongyang-regimen, och han har sedan fortsatt arbeta som expert under Bushadminstrationen. Han har hela tiden drivit linjen att nordkoreanerna måste få något i utbyte om de går amerikanerna till mötes, det går inte att enbart använda hot om sanktioner och militärt våld. Men den här mer medgörliga synen har kritiserats. New York Times rapporterar att mer hårdföra politiker, både i kongressen och i utrikesdepartementet har ifrågasatt Pritchard. Ett tydligt tecken på motsättningar Och även om han själv inte givit någon förklaring till sitt avhopp tolkas det som ett tydligt tecken på de motsättningar som finns inom den högsta politiska ledningen om hur USA bäst ska handskas med Nordkorea, som av vissa kongresspolitiker fortfarande beskrivs som ett allvarligare problem än Irak någonsin var. Och det enda som flertalet tycks vara ense om är att de inte har några större förväntningar på något genombrott i de samtal som inleds imorgon.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".