EMU på fjärde plats på företagens önskelista

Det statliga institutet för tillväxtpolitiska studier, ITPS, har i en ny rapport granskat näringsklimatet i Sverige. Rapporten visar att ett införande av euron har stor betydelse för att företagen ska öka sina investeringarna i landet, i stället för att välja att lägga dem utomlands.
Anne-Christine Strandell är analytiker vid ITPS. – EMU tillhör en av de viktigare faktorerna. Men ökad efterfrågan är absolut det särklass viktigaste. Men även ökad framtidstro anses viktigt för att öka investeringarna på tio års sikt i Sverige. EMU kommer på fjärde plats kan man säga. I de intervjuer som Anne-Christine Strandell gjort med 200 företagsledare i de största bolagen i Sverige sätts ett införande av euron före det annars populära företagarfrågor som lägre kapital- och företagsskatter. Att komma med i EMU är nästan lika viktigt som lägre inkomstskatt. I de svenskägda företagen är det sex av tio som tror att den egna verksamheten skulle förbättras vid ett ja i folkomröstningen. Bland de utlandsägda företagen är det ännu fler, sju av tio. Kai Hammerich är generaldirektör för statliga Invest in Sweden Agency, ISA. han hävdar att euron skulle ge fler jobb i Sverige. – Utländska investerare ser ganska rationellt och bekvämt på saker och ting. Därmed resonerar de att de vill göra en investering inom EU, på den gemensamma marknaden, på denna valutamarknad. Vilka tillhör fullt ut och vilka tillhör inte fullt ut. varför ska de ta det extra besväret att investera i ett land som inte tillhör denna gemensamma marknad fullt ut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".