Området ligger tio mil från Pakistans huvudstad Islamabad. Foto: Mohammad Sajjad/Scanpix.

Pakistansk arméoffensiv mot talibaner

I Pakistan är armén på väg att ta kontrollen över ett område som nyligen intogs av talibaner. Offensiven applåderas av Washington.

Pakistanska kommandosoldater i helikoptrar firades ner med rep bakom talibanernas linjer och verkar nu vara på väg att ta tillbaka kontrollen över ett område som nyligen erövrats av talibanerna.

Området, Bunerdalen, ligger bara tio mil från huvudstaden Islamabad, vilket väckt oro inte minst i USA om att hela kärnvapenmakten Pakistan hotade att falla till religiösa extremister. 

Pakistanska myndigheter säger att den oron varit överdriven, men medger att talibanernas framryckning senaste veckorna har varit överraskande snabb.

Den senaste arméoffensiven, som applåderas av Washington, illustrerar ett mönster där pakistanska myndigheter omväxlande försöker förhandla med extremister eller bekämpa dem med våld.

Och en del pakistanier är alarmerade sedan de sett konsekvenserna av myndigheternas fredsavtal med talibanerna i ett annat område, Swatdalen, ett avtal som godkändes med stor majoritet av Pakistans parlament.

I Swat har nu kvinnor förbjudits att gå ut utan en nära manlig släkting som eskort när talibaner infört sin strikta version av islam. 

Nu verkar det som att talibanernas strategi är att gradvis försöka utvidga sin kontroll från Swatdalen till andra områden. 

USA, som varje år pumpar in miljardbelopp till pakistanska militären, har de senaste åren försökt få landet att kraftfullare slåss mot inhemsk extremism, med hänvisning till att en stor del av terrordåden som utförts runt om i världen har kopplingar till just Pakistan.

Washington kritiserar Pakistan för att en alltför stor del av dess väldiga armé är fokuserad på att kunna bekämpa grannlandet Indien, inte på talibaner och andra extremister som Washington säger är på väg att bli ett hot mot Pakistans överlevnad.

Ekot utrikes
utrikes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".