Ryska mobilmarknaden växer lavinartat

Ryssland är den kanske snabbast växande mobiltelefonmarknaden i världen numera. Vid ingången av augusti fanns 27 miljoner mobilkunder i landet. Det är en ökning sedan årsskiftet med 9 miljoner abonnemang, eller 33 procent. Och tillväxten ser inte ut att avmattas.
Mobiltelefonerna rinner som en lavin ut över det jättelika Ryssland. Ändå är det ännu så länge bara var femte ryss som kan skrika det traditionella ”Slusja io”, jag hör er, i sin bärbara apparat. Medelklass med mobil Det finns flera förklaringar till den häftiga expansionen. Den viktigaste är naturligtivis återhämtningen efter kraschen för fem år sedan. Ryssland har sedan dess fått en mobilpratande medelklass och företagen är storkunder hos telebolagen. Fasta nätet har stora brister Det vanliga, fasta telefonnätet lider fortfarande av stora tekniska brister. Med en mobil köper man sig fri från de besvären och kan också obehindrat ringa utomlands. Och så har mobilen blivit medel-Ivanovs överkomliga statussymbol. Deutsche Telekom med den största Europajätten Deutsche Telekom är inte oväntat delägare i MTS. Den största av de många ryska mobiloperatarörerna. MTS har nästan 10 miljoner kunder, 4 miljoner av dem enbart här i Moskva. Telenor och Telia deläger Näst störst är Vympelcom, där Telenor är delägare. Trea kommer MegaFon med Telia som partner. MegaFon har knappt fem miljoner abonnemang, en halv miljon av dem i huvudstaden. Snabb tillväxt i Sibirien Megametropolerna Moskva och Sankt Petersburg dominerar ännu i mobilnäten. Men tillväxten är också snabb i de många sibiriska industriregionerna. Här finns en rad orter med en befolkning på långt över en miljon. Ledningsnätet dem emellan och till huvudstaden är föråldrat och slitet. Stora vinster för operatörerna Praktiskt taget alla betydande västbolag äger andelar i någon rysk mobiloperatör. Markanden är enorm och vinsterna stora. En del bolag kammar hem hälften av omsättningen i vinst. Fördubbling på fem år Alla prognoser talar om fortsatt expansion. Enbart under juli i år tillkom till exempel två miljoner nya kunder. Det ledande analysinstitutet säger att marknaden fördubblas inom fem år. Men med tanke på den enorma ökningen i år, kan den prognosen betraktas som mycket försiktig. När Sovjetunionen kollapsade 1991 stod Ryssland telekniskt kvar på 50- eller 60-talsnivå. Under 1990-talet skapades med västhjälp tekniskt modernt nät. Och nu finns pengar i Ryssland som ger människor råd att prata i nallen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".