KD-distrikt oroliga för låga opinionssiffror

Kristdemokraterna fortsätter att backa i opinionsundersökningarna och i många av mätningarna hamnar partiet till och med under riksdagsspärren på fyra procent. Ute i landet finns en oro för opinionssiffrorna och var tredje tillfrågad distriktsordförande är orolig över att partiledningen inte kan driva partipolitik partiet eftersom de är uppknutna i regeringsarbetet. Det visar en rundringning Ekot gjort.

– Partiledningen får lägga en massa tid på regeringssamarbetet. Om de inte vore med i regeringen skulle de kunna jobba mer för partiet, säger Jan Johansson, distriksordförande i Blekinge.

Ekots rundringning till 22 av Kristdemokraternas 26 distriktsordförande visar att en tredjedel delar Jan Johanssons åsikt.

Han anser alltså att det är ett problem att hela partiledningen bundits upp i departement och att det då inte finns tid och möjlighet att driva partipolitiska frågor.

Det tycker även Per-Olof Hermansson, distriktsordförande för Västra Götaland, södra.

– Det är ett stort problem så till vida att det inte är någon som för partiets talan utåt, offentligt, säger han.

Per-Olof Hermansson tycker också att det är ett stort problem att Kristdemokraterna har gett efter i så många av sina hjärtefrågor.

– Det är för slätstruket och de har varit för ivriga att ha del av makten så att man har kompromissat en del av sina kärn- och grundfrågor. Vår ideologi har därmed inte fått påverka vår politik tillräckligt utan vi har liksom försvunnit i den allmänna borgerliga smeten i Alliansen. Vi måste våga vara stolta över vår ideologi och våra grundfrågor, inte försöka dölja en del av våra profilfrågor, säger han.

Ekots rundringning visar också att en stor del anser att Moderaterna har en alltför dominerande roll i regeringen och att statsministerns parti ofta får äran för saker som kommit från kristdemokraterna från början.

Många ser det som oroande att opinionssiffrorna går ner så mycket och orsaker som nämns är bland annat att partiet syns för lite och är dåligt på att föra fram sin politik.

Men Per-Olof Hermansson tror snarare att opinionssiffrorna beror på att partiet har tappat för mycket av sin profil i sin vilja att samarbeta i regeringen.

– Jag har ju träffat folk som säger att de inte kommer att rösta utan ligga på sofflocket. Det är för att de är besvikna. Jag tror inte att vi ramlar ur riksdagen som det känns just nu, men risken är ju den att man ramlar ur om man fortsätter att vara för profillös, säger Per-Olof Hermansson, distriktsordförande för Västra Götaland, södra.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".