Nasa får skarp kritik efter rymdfärjeolyckan

USA:s rymdmyndighet Nasa kritiseras skarpt av den haverikommission som undersökt olyckan med rymdfärjan Columbia i februari, även om kommissionens ordförande Hal Gehman försökte linda in kritiken när han presenterade rapporten.
– Vi är imponerade av vad Nasa har uppnått och av de som arbetar där, men det finns saker att förbättra sa Hal Gehman diplomatiskt som inledning på en presentation där kommissionen sedan på en rad punkter kritiserade rymdmyndigheten och betecknade den som en lika stor orsak till olyckan som den bit isoleringsmaterial som skadade vingen, och direkt orsakade kraschen. Nasa måste genomföra stora förändringar av sin organisation, heter det i rapporten, och det pekas bland annat på det faktum att larm- och felrapporter inte når alla berörda, dålig samordning, och att rymdmyndigheten inte har en oberoende säkerhetsorganisation med eget ansvar. Som ett konkret exempel nämns också att Nasa:s ledning trots rapporter om skadan vid sina möten inte diskuterade vad den kunde leda till. I den mycket uppmärksammade olyckan den 1 februari dödades de sju ombord - och händelsen satte återigen fokus på det omdiskuterade amerikanska rymdprogrammet. Nasa-chefen Sean O'Keefe har erkänt att myndigheten gjorde misstag i sin bedömning av läget. Han säger samtidigt att rymdprogrammet ska fortsätta, men det är oklart när nästa flygning kommer att genomföras. Det kan bli redan till våren, men det hänger till stor del på de politiska reaktionerna efter dagens haverirapport.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".