Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Omställning till euro kostar över tre miljarder”

Publicerat onsdag 27 augusti 2003 kl 05.00
Regeringen presenterar nu sina beräkningar om vad det skulle kosta att ställa om samhället till euro. Summan väntas sluta på omkring tre och en halv miljard kronor. Notan för omställningen har debatterats länge, men siffrorna presenteras alltså först när det bara är ett par veckor till folkomröstningen.
– Det beror på att det är så vanskligt att göra det med någon grad av säkerhet. Därför har vi inte velat göra det, men om debatten tar en sådan vändning att det är viktigt att folk får en grov uppskattning av detta försöker vi levererar en sådan, säger EMU-minister Gunnar Lund. Mycket måste ändras Om svenskarna säger ja till euron ska till exempel dagisavgifter, sjukpenning och a-kassa göras om till euro. Regler och broschyrer ska skrivas om och datasystem ändras. Gunnar Lunds nota De största myndigheterna ska framförallt ställa om sina datasystem. Kostnad: en knapp miljard. Staten förlorar avrundningspengar när bidrag betalas i euro, och regeringskansliet självt måste anpassas, ytterligare en miljard. Riksbanken måste bland annat trycka nya sedlar. Det beräknas kosta sex-sjuhundra miljoner. Dessutom kostar det kommunerna pengar att bland annat ställa om sina datasystem. Hur mycket har inte kommunerna redovisat, men regeringen räknar nu ändå med en miljard. Frågan är hur den vet det. – Vet gör inte vi, vi försöker grovt uppskatta det. Ingen utredning Finansdepartementets redovisning kommer efter att statsminister Göran Persson hävdade i en TV-debatt att kommunförbundet gjort en utredning om kostnaderna. Men någon sån har alltså inte presenterats. Slutnotan inget problem Regeringens slutnota blir alltså tre och en halv miljard, ungefär vad Sveriges domstolar kostar på ett år. För regeringen är den kostnaden inget som helst problem, den räknar med att Sverige tjänar långt mer på medlemskapet. EMU-motståndaren och miljöpartiets språkrör Peter Eriksson, däremot, tror att regeringen räknar för lågt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".