Rättegång om våld på arbetet

I en mycket ovanlig rättegång som startar på onsdagen ställs en kvinna på ett sjukhem i Småland inför rätta misstänkt för misshandel efter att hon bitit två vårdare. Men trots att många anställda inom vård och omsorg utsätts för våld i sitt arbete, så får det sällan några rättsliga följder. Fallet ses därför som viktigt av facket.
– Det var en morgon vi skulle in och vända på en patient. Hon var inte på gott humör och jag hade jobbat natt så då blev det att hon bet mig när vi vände henne, säger Margareta, en av de två som blev bitna i armen av den kvinnliga patienten. Det var ett ordentligt bett? – Det var ett ordentligt bett, det blev sjukhuset. Kan du berätta hur din arm såg ut? – Den var gul och blå, jag var inte alls vacker. Fortfarande nu efter mer än ett år kan man se märkena i armen efter patientens tänder, och trots att Margareta vant sig vid att man får lite smällar och smånyp ibland av patienterna som har psykiska funktionshinder, så var det här över gränsen. – Det var väl att man kände sig så kränkt, man blev så arg. Det var för mycket tyckte jag. I en undersökning som Arbetsmiljöverket nyligen gjorde svarade upp mot en procent av de anställda inom vård och omsorg att de utsatts för hot eller våld bara det senaste året. Trots att 2 300 arbetsskador orsakade av våld eller hot anmäldes inom vården och omsorgen 2000 och 2001 så sker nästan aldrig rättsliga ingripanden Fallet i Eksjö tingsrätt idag är närmast unikt säger åklagaren Anne-Charlotte Boo. – Det kanske är så att det inte anmäls i så hög utsträckning och när det väl en anmälan är gjord behandlas det som många andra fall av misshandel. Finns det ett överseende av ett visst mått av våld från patienter mot anställda inom vården? – Inte från vår sida, men det är möjligt att personalen själv känner så och av den anledningen inte anmäler det i så hög utsträckning. Många inom vården drar sig troligen för att anmäla när det är patienter inblandade, ofta kanske förvirrade eller med olika problem. Men facket anser ändå att våldet skulle kunna minskas med till exempel bättre arbetsledning och ofta en annan organisation. Annika Jansson som är ombudsman på Kommunal med ansvar för äldreomsorgen ser det som bra att frågan nu lyfts fram. – Det här är ju ingenting som jag som anställd ska acceptera att jag kan få både blåmärken eller rivmärken eller andra skador på mig i mitt jobb. Det är absolut ingenting som är acceptabelt. Utifrån det är det här målet väldigt, väldigt intressant. Tror du att det här kan betyda att folks förståelse för arbetssituationen ökar? – Ja, få en förståelse för arbetssituationen och att arbetsgivaren tar itu med de problem som finns, som kan göra att sådana här situationer uppstår. Det finns ju bakomliggande faktorer och det är de faktorer som vi inte har lyft upp till ytan i den debatt som pågår just nu.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".