Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Billigare medicin sparar miljoner åt landstingen

Flera storsäljande mediciners patent har gått ut under våren och det har sparat 400 miljoner kronor åt Landstingen. Det visar ny statistik från Apoteket som publiceras i tidningen Dagens Medicin.
– Jag tycker att det är glädjande att kostnaderna har minskat mer än vad vi trodde när vi gjorde prognosen på det här, säger en överraskad Ellen Hyttsten, direktör på Landstingsförbundets sjukvårdpolitiska avdelning. Tidningen Dagens Medicin har tagit del av ny statistik från Apoteket som visar att besparingarna har blivit mycket större än väntat när patentskyddet gått ut för flera mediciner. Det gäller magsårsmedicinen Losec, antidepressiva Cipramil och den blodfettssänkande medicinen Zocord och det har lett till att billiga kopior nu säljs och att tillverkarna sänkt priserna på originalen. Sedan förra hösten finns regler som tvingar apoteken att byta ut dyra mediciner som skrivs ut mot de billigaste kopiorna och det sparar också pengar åt landstingen. Men det är de utgångna patenten som har minskat kostnaderna under våren, sammanlagt alltså med 400 miljoner kronor jämfört med första halvåret förra året. Totalt kostar svenska folkets receptbelagda läkemedel landstingen omkring 18 miljarder kronor i år. Men trots att kostnaderna nu minskat för de tre medicinerna blir det ändå inga pengar över, berättar Ellen Hyttsten. – För landstinget innebär det här att kostnadsökningen minskar. Det är fortfarande en kostnadsökning, men den är betydligt mindre än vad den var samma tid förra året. Kostnaderna ökar så snabbt att läkemedelsersättningen som landstingen får av staten inte kommer att räcka till. Kostnadsminskningarna som följt på att patenten gått ut tror Ellen Hyttsten bara kommer att ha effekt i år. Sedan räknar hon med att det kommer nya, bättre och dyrare mediciner som behandlar fler sjukdomstillstånd, och som kommer att efterfrågas mer. Ellen Hyttsten tror att den här utvecklingen skulle kunna motverkas med bättre kontroll av hur mycket medicin varje patient får, och hur mycket man medicinerar vid olika sjukdomar. Hon vill också hålla koll på kostnaderna för mediciner mot de allt vanligare livsstilssjukdomarna, men det räcker inte med det – Sen handlar det också om hur vi lever våra liv. Där behöver vi också jobba mer i ett folkhälsoperspektiv.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".