Många hade samlats för att demonstrera vid AB Volvos huvudkontor. Foto: Jan Andersson/SR.
Volvo-facket:

"Dra tillbaka varslen eller avgå"

Uppdaterad 17:07
Vid lunchtid i dag var Volvos koncernchef Leif Johansson på lastvagnsfabriken i Tuve för att möta arbetarna som kräver att varslen om uppsägningar dras tillbaka.

– Jag skulle inte vilja vara Leif Johanssons kläder. Det började med att han nästan blev utbuad, seden kom en rad kritiska frågor. Hans avsikt var nog att komma hit och lyssna på oss så att vi inte åker till huvudkontoret efter jobbet, där även media väntar, säger Tomas Johansson, ordförande för grupp 31 på verkstadsklubben på Volvo lastvagnar.

Vad hade Leif Johansson för besked att ge er?

– Inga. Han kom hit och lyssnade. Vårt krav är att de drar tillbaka varslen eller att koncernledningen avgår, säger Tomas Johansson.

Vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen genomfördes en demonstration vid AB Volvos huvudkontor, då en protestlista lämnades till koncernledningen med krav på att den drar tillbaka varslen eller avgår.

Katarina Wallgren och Bert Eriksson är två besvikna Volvoanställda.

– Det känns ju orättvist. Man står och sliter på golvet. Det är tacken man får, att man åker ut genom dörren men aktierna fortsätter man att dela ut, säger Katarina Wallgren.

– Jag tycker att det är ansvarslöst mot folk. Vissa av dem som har varslats sist här har varit här i 15 år. De har jobbat ihop vinsterna som nästan oavkortat har gått till aktieägarna. Ingenting till dem som har slitit i produktionen, säger Bert Eriksson.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se
Peo Wenander, SR Göteborg
peo.wenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".