Majoritet av börsdirektörer röstar ja till euron

Nittiotvå procent av hundra tilfrågade verkställande direktörer för svenska börsbolag kommer att rösta ja till euron den 14 september. Det framgår av en undersökning som tidningen Affärsvärlden har gjort och som presenteras i det senaste numret.
– Sverige är en del i den internationell utvecklingen. Jag tror att cheferna känner att man befinner sig där och man har en rädsla för att blir det nej till EMU blir man utanför en del som är det som driver på utvecklingen i företaget, säger Carl Bennet, styrelseorförande för Erlanders, Getinge och Boliden. Carl Bennet kommer själv att rösta ja i folkomröstningen den fjortonde september om Sverige ska införa euron som valuta och fullt ut delta i Europeiska Monetära unionen. Han är inte ensam i den svenska näringslivstoppen. Enligt en undersökning av undersökningsföretaget Regi som tidningen affärsvärlden publicerar idag kommer 92 procent av de verkställande direktörerna i de svenska börsbolagen att rösta ja. Endast tre procent kommer att rösta nej. Fem procent har inte bestämt sig. Ja-anhängarna är, som tidningen skriver, i en förkrossande majoritet. Carl Bennet är inte förvånad över resultatet. – Nej jag är inte det. Med tanke på den globala utvecklingen som vi ser runtom i världen tror jag det här ligger väldigt nära cheferna i näringslivet att vi måste vara en del av helheten. Robert Skölfman på undersökningsföretaget Regi som gjort undersökning är däremot något förvånad över utfallet. – Att det skulle vara en sådan nästan absolut majoritet förvånade nog oss något. Kanske framförallt med tanke på de andra undersökningarna som har presenterats från lite olika håll när det gäller vad svenska företag har för inställning till EU. Även bland 900 toppchefer i andra svenska företag med mer än 200 anstälda är ja-majoriteten stor, visar undersökningsföretaget Exidos undersökning som också presenteras i affärsvärlden idag. På frågan vad som var bra för företagen svarade 70 procent av de tilfrågade att de var för ett införande av euron som valuta. Tjugofyra procent var osäkra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".