Ökat skydd för hjälparbetare

FN:s säkerhetsråd antog natten till onsdag, efter diverse kontroverser, en resolution som ska öka skyddet för FN-medarbetare och andra hjälparbetare runt om i världen. FN:s generalsekreterare Kofi Annan välkomnade beslutet.
– Jag är tacksam för den här resolutionen, speciellt mot bakgrund av det som hände i förra veckan, sa en lättad Kofi Annan efter säkerhetsrådets möte i natt. Han tänkte naturligtvis på sprängattentatet mot FN:s kansli i Bagdad, då fler än 20 personer dödades, däribland FN-sändebudet Sergio de Mello. Det var också den attacken som skyndade på diskussionerna om resolutionen. Men trots att de 15 länderna i rådet i stort var eniga om att den behövs, så uppstod problem i förhandlingarna. I resolutionen uppmanas FN:s medlemsstater att åtala dem som begår brott mot FN-medarbetare, eller andra som arbetar med bistånd och humanitär hjälp. Stötestenen var att Mexiko, i ursprungsförslaget, hänvisade till den Internationella Brottmålsdomstolen. Något som USA protesterade mot. Bushregeringen har ju motsatt sig inrättandet av domstolen och efter hårda diskussioner ströks de känsliga raderna från resolutionen. Diplomater säger till Ekot att det finns en tveksamhet även inom FN om nattens beslut egentligen får någon konkret betydelse. Men generalsekreteraren Kofi Annan anser att det ökar pressen på världens länder att skydda FN:s insatser och personal. Och även om det fanns motsättningar i diskussionerna så anser åtminstone en del FN-diplomater att den totala enigheten i säkerhetsrådets omröstning kan tolkas som att de hårda positionerna efter vinterns Irak-bråk i rådet börjar mjukna. Och att det kan finnas öppningar att lösa andra större problem, inte minst i Irak. Andra är mer skeptiska och menar att frågan om skydd för FN-personal är för okontroversiell och knappast en riktig värdemätare för relationerna i säkerhetsrådet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".