Tre skuggbudgetar presenterades. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Oppositionens skuggbudgetar:

Miljön och kommunerna prioriteras

Oppositionspartierna har i dag presenterat sina ekonomiska motioner i riksdagen. Partierna vill exempelvis förbättra miljön och ge kommunerna mer pengar. De har också enats om en skrotbilspremie. Men det finns också skillnader i budgetarna.

Frågan om miljön är inte minst viktig för Miljöpartiet som tror att satsningar på kollektivtrafik och energieffektiviseringar av hus är vägen till fler jobb.

– Det allra viktigaste är att man nu tar ansvar för att komma ur den här krisen på ett sätt som skapar både jobb och som leder i en klimatsmart riktning, säger Miljöpartiets ekonomiska talesperson Mikaela Valtersson. 

– Det viktigaste i vår budget är att åtgärda för en grön omställning som ger jobb men som samtidigt gör nödvändiga åtgärder för att leda samhället till ett mer hållbart samhälle.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är eniga om ge olika stöd för energiförbättringar av hus och fastigheter. De vill också öka miljöbilsförsäljningen genom en kombinerad skrotnings- och miljöbilspremie som ger 25 000 om man skrotar sin gamla bil och i stället köper en ny, miljöklassad bil. Men med dagens vårmotioner i riksdagen satsar Vänsterpartiet och Miljöpartiet mer på området än Socialdemokraterna. 

I år och nästa år ger regeringen sammanlagt sju miljarder extra till kommuner. Här går oppositionen längre med totalt 17 miljarder extra enligt Vänsterpartiet och Miljöpartiet medan socialdemokraterna plussar på med 15 miljarder. 

– Jag bedömer det som väldigt viktigt att vi hjälper kommunerna att inte hamna i läget att man måste säga upp sjuksköterskor, lärare och barnskötare i stor utsträckning. Det finns en risk för det eftersom kommunernas ekonomi försämras mycket snabbt just nu, säger Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Thomas Östros.

För att finansiera sina förslag är alla tre partierna beredda att höja skatterna. Allra mest Vänsterpartiet som vill ta tillbaka hela regeringens sänkning av inkomstskatten. Socialdemokraterna öppnar nu för fler skattehöjningsförslag i höst, medan Miljöpartiet vill behålla hela inkomstskattesänkningen.

Partierna presenterade i dag förslagen var och en för sig. Vissa förslag var gemensamma men först nästa vår, ett knappt halvår inför valet 2010, siktar partierna på en gemensam ekonomisk motion.

På grundläggande ekonomiska områden finns det skillnader mellan partierna. Vänsterpartiet kritiserar nu åter igen överskottsmålet och utgiftstaket i budgeten, som de andra partierna vill behålla.

Finansminister Anders Borg tycker att oppositionspartiernas förslag är ett hot mot jobb och den svenska ekonomin.

– Satsar man mer på alla områden så blir det en löftesvåg och då undergräver vi trovärdigheten i offentliga finanser och då tvingas vi antingen till stora skattehöjningar eller till nedskärningar i välfärden, säger finansminister Anders Borg (M). 

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista