En förlust och tre vinster

Bankernas kvartalsrapporter

Nordea är sist ut bland bankerna att resovisa resultatet för det första kvartalet, och även om resultatet sjönk jämfört med samma kvartal 2008, så blev det en rejäl vinst för den nordiska bankjätten. 833 miljoner euro eller motsvarande ungefär 9 miljarder kronor i dagens kurs.

– Jag att vi i Nordea har fått en stark början på året, det är vi mycket nöjda med. Vi är särskilt nöjda med den stora aktivitet som vi har med våra kunder, som är särskilt viktig i svåra tider. Många kunder har behov av rådgivning, säger Christian Clausen, vd för Nordea.

Kan man säga att ni har varit för försiktiga i Baltikum?

Nej det kan man inte. Just nu har vi en förlust i Baltikum, men det är inte större än att vi kan hantera det med Nordea.

Baltikum är ett nyckelord och nyemission ett annat när man ska beskriva det som är gemensamt och det som skiljer dom fyra affärsbankerna.

Baltikum står för Nordea endast för en liten del av hela utlåningen och därför har Nordea inte drabbats av raset i ekonomierna där.

Det samma gäller Handelsbanken vars VD Pär Boman inte kunde dölja sin belåtenhet med vinsten på 3,8 miljarder kronor.

– I grunden kan en bank aldrig bli bättre än sina kunder. Det jag tycker kännetecknar den här rapporten är att våra kundföretag leds av väldigt skickliga företagsledningar. Och våra privatkunder är kunder som har en ordnad ekonomi.

Finns det något du och banken ångrar när det gäller uteblivna satsningar i Östeuropa eller Baltikum?

– Jag tycker att i den miljön vi arbetar i just nu så ägnar vi oss inte åt den typen av frågeställningar. Det finns säkert en hel del vi kunde gjort bättre och saker vi kunde gjort annorlunda. Men i dag står det i fokus att hantera den situation som vi har både på den finansiella marknaden men också den allvarliga situationen som vi har på den reella ekonomin och den konjunkturnedgång som nu kommer, säger Pär Boman.

Handelsbanken har ingen verksamhet i Baltikum och är den enda bank som inte har begärt mer pengar av sina ägare, i en nyemission.

Banken SEB har både fått pengar av ägarna och nu också gått med i det statliga garantiprogrammet, och trots att resultatet ändå hamnade på rätt sida nollstrecket, det blev en vinst på 1,8 miljarder, så fanns det en svag föraning i marknaden om att SEB skulle redovisa en förlust, med hänvisning just till Baltikum. Men det blev en lättnadens suck i stället.

– Det hade vi nog förväntat oss i det här kvartalet, det är viktigt att säga att 2009 och 2010 kommer att bli väldigt utmanande år. Vi har sett BNP-siffrorna för de här länderna och naturligtvist kommer det att bli väldigt svårt, säger Annika Falkengren, vd för SEB.

Och så var det Swedbank, som är enda bank som hamnade under nollan, det blev en förlust på 3,4 miljarder kronor, och man får gå långt tillbaka i tiden för att hitta ett förlustkvartal för en svensk bank. Kreditförlusterna, i Baltikum och Ukraina, blev hela 6,8 miljarder kronor.

Michael Wolf, ny som VD hos Swedbank, började den 1 mars och säger nu att det ser ut att behöva bli värre innan det blir bättre.

– Ja vi har ju bra kontroll på skeendet och det utvecklar sig som vi har förväntat oss. Vi har både ett bra underliggande resultat och så tar vi höjd för att de kommer att vara lite tufft ett kvartal eller två till innan det börjar lätta.

Förlusterna fortsätter alltså?

– Jag ger inga löften om vad resultaten kommer att vara. Hur kommer världsekonomin att utvecklas och hur det återspeglar sig vad gäller befarade kreditförluster, där tror vi att Baltikum även nästa kvartal kommer att ha en hel del befarade förluster. Det som händer nu följer de scenarier som vi har titta på så vi vet vad vi ska göra, och det är det viktiga, säger Michael Wolf, vd för Swedbank.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista