Nya stridigheter i Liberia

Från Liberia kommer rapporter om nya strider. Landets försvarsminister Daniel Chea anklagar rebellerna för att ha avancerat mot staden Totota öster om huvudstaden Monrovia. Han säger att förra veckans fredssamtal nu ligger i farozonen. Men FN-chefen för det humanitära biståndet i Liberia, Ross Mountain, säger att uppgifterna inte gått att bekräfta.
Tusentals människor har drivits på flykt i området runt Totota. Men det är svårt att bedöma om det verkligen rör sig om regelrätta strider. Det kan vara kriminella som utnyttjar civilbefolkningens rädsla. De skjuter i luften och när folk flytt från byarna kan de länsa dem ostört, säger Ross Mountain, FN-chef för det humanitära biståndet i Liberia. Det kan också vara så att regeringssidan anklagar Lurd-rebellerna för att ha attackerat, för att de ska ha en ursäkt för att i sin tur avancera sina positioner. Liberias försvarsminister hävdar i alla fall att fredsavtalet nu ligger i farozonen efter den påstådda attacken. Men det tror inte Ross Mountain. Fredsavtalet gäller. Problemet är de dåliga kommunikationerna i landet. Det är svårt, och det tar tid att få ut informationen om avtalet till soldaterna på landsbygden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".