Blir allt färre. OD Orphei Drängar, manskör från Uppsala. Foto: Dan Hansson/Scanpix.

Manskören är utrotningshotad

Att en manskör sjunger in våren på Valborgsmässoafton är en djupt rotad tradition. Men i var tredje kommun i landet har antalet manliga körer minskat dramatiskt, visar en undersökning som P1 programmet Mitt i Musiken har gjort.

Enligt en enkätundersökning som P1-programmet Mitt i Musiken har gjort där 174 kommuner svarat uppger en tredjedel att manskörerna blivit färre dom senaste tio åren.

Undersökningen visar också att det numera är vanligare att våren sjungs in av körer där både kvinnor och män ingår.

Att till exempel majsång sjungs av en manskör på valborgsmässoafton är en tradition som går långt tillbaka i tiden på många platser i Sverige. Men under en tioårsperiod har manskörerna bara blivit färre och färre.

Kjell Stjernlöf är bas och har sjungit in våren i 46 år. Han är också vice ordförande i akademiska kören i Göteborg han har svårt att tänka sig en valborgsmässofirande utan manskörssång.

– Nej det kan jag överhuvudtaget inte. Manskören innehåller så mycket fint, det finns en sådan fin repertoar, det finns en sådan klangbild i manskören som är värd att bevaras.

Enligt undersökningen sjungs våren också in av körer med både kvinnor och män, betydligt oftare än av en manskör. Kanslichefen för Sveriges Körförbund, Gerd Román säger att det framför allt finns en orsak till att manskörerna blivit betydligt färre med åren.

– Som manskörälskare är det klart att jag blir lite ledsen, men det är naturligt, därför att de traditionella manskörerna, de som har sina anor 200 år tillbaka, de blir äldre och har inte längre lika lätt att rekrytera folk, så de körerna försvinner.

Vad ska man göra för att stoppa den här utvecklingen?

– Man ska locka de unga sångarna till de befintliga körerna och man ska försöka utbilda ännu fler körledare så att fler körer kan uppstå, säger Gerd Román.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".