Får stanna i Sverige.

Guantánamofånge får stanna i Sverige

Den kinesiske uiguren, Adil Hakimjan, som suttit fängslad i fyra år på Guantánamobasen och begärt asyl i Sverige har fått sitt slutliga besked att han får stanna i Sverige.

Migrationsverket avslog först hans begäran. Men Migrationsdomstolen ansåg att beslutet var felaktigt vilket nu även Migrationsöverdomstolen slagit fast. Därmed får Adil Hakimjan stanna i Sverige.

– Det är väldigt positivt av många skäl, naturligtvis först och främst för honom själv. Sedan är det också positivt att en före detta fånge från Guantánamobasen får asyl i Sverige, det skulle kunna vara ett exempel för andra europeiska länder, säger Steen de Geer, Hakimjans advokat.

Adil Hakimjan släpptes 2006 efter att ha suttit oskyldigt fängslad på Guantánamobasen i fyra år. Han fördes då till Albanien, eftersom han riskerade att bli förföljd och torterad i hemlandet Kina. Sen dess har han försökt få asyl i Sverige, där hans syster bor.

Migrationsverket har hela tiden försökt förhindra att Adil Hakimjan ska få stanna i Sverige. Hans asylansökan avslogs, men han överklagade och Migrationsdomstolen gav honom rätt.

Hans syster i Sverige var den enda släkting som han kunde återförenas med och han hade de ömmande skäl som krävs för att få asyl, tyckte domstolen.

Men Migrationsverket gav sig inte och överklagade domen. Nu har den sista instansen, Migrationsöverdomstolen, bestämt att inte ändra den tidigare domen och Adil Hakimjan får därmed stanna i Sverige.

Hans advokat Sten de Geer är glad, men han tycker att Migrationsverkets agerande redan från början varit stötande. Bland annat fick han själv bekosta en DNA-utredning eftersom Migrationsverket inte trodde på att han var släkt med systern i Sverige.

– Det visar hur oerhört rättsosäkert systemet är i Sverige, säger Steen de Geer.

Dan Eliasson är generaldirektör på Migrationsverket.

– Konsekvensen är att vi måste analysera rättsläget väldigt noga. Som jag ser det borde det finnas något större möjligheter för oss efter det här beslutet att ge uppehållstillstånd till personer som har varit utsatta för mycket svåra omständigheter, säger Dan Eliasson.

Men lagen har inte skrivits om, undantagsreglerna om ömmande skäl fanns redan innan, varför kunde ni inte använda dem då?

– Som vi såg det så fanns inte den möjligheten. Med Migrationsdomstolens dom och Migrationsöverdomstolens beslut att inte ta upp det här så gör vi bedömningen att ny juridik har skapats. Då får vi se hur vi kan tillämpa den i framtiden, säger Dan Eliasson.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".