Alkohol bidrar till hiv-spridning

Forskning de senaste åren visar på ett tydligt samband mellan alkoholmissbruk och spridningen av hiv. Förutom att själva riskbeteendet ökar på grund av fyllan förökar sig också viruset snabbare när individen har alkohol i kroppen.

Malawi i södra Afrika är ett av de länder i världen med störst andel hiv-smittade. Daphne Gondwe är en av dem som bär på viruset. Hon blev smittad av sin man, och enligt henne spelade alkoholen en viktig roll när hon smittades.

– Min man drack ofta och mycket, säger Daphne Gondwe. Han brukade komma hem på småtimmarna, fullständigt redlös med kläderna i en enda röra.

Hon säger att när han drack låg han med andra kvinnor utan att använda kondom. När Daphne och hennes man en dag hiv-testade sig stod det klart att de båda bar på smittan.

Att alkohol gör att människor runt om i världen tar större sexuella risker är känt sen länge - men det är inte förrän på senare tid som forskarna på allvar börjat intressera sig för kopplingen mellan det ökande alkoholdrickandet och spridningen av HIV i södra Afrika.

Karusa Kiragu på FN-organet UNAIDS är en av dem som forskar i just det här ämnet.

När man gav råd om hur människor skulle göra för att undvika att smittas handlade det nästan alltid om att man skulle ha kondom, avstå från sex eller vara trogen, men aldrig om att man inte skulle dricka eller vara uppmärksam på hur mycket man dricker.

Förutom det sexuella riskbeteendet så verkar alkoholen också påverka själva viruset. Karusa Kiragu säger att tester på apor har visat att viruset förökar sig snabbare hos en individ med alkohol i kroppen.

Anders Holmberg
anders.holmberg@sr.se

Jörgen Huitfeldt
jorgen.hiutfeldt@.se

Mer om detta i P1-morgon efter halv sju och i Kaliber här i P1 på söndag klockan 13.00.