Starkt stöd för Ja bland börschefer

Av 100 tilfrågade verkställande direktörer i svenska börsbolag så svarade inte mindre än 92 att de kommer att rösta Ja den 14 september. Det framgår av en undersökning som tidningen Affärsvärlden har gjort. Carl Bennet, styrelseordförande för Erlanders, Getinge och Boliden, tycker att det är naturligt med näringslivets starka stöd.
Carl Bennet kommer själv att rösta ja i folkomröstningen den 14 september om Sverige ska införa euron som valuta och fullt ut delta i Europeiska Monetära Unionen. Bennet är inte ensam i den svenska näringslivstoppen. Enligt en undersökning av undersökningsföretaget Regi, som tidningen Affärsvärlden publicerar idag, kommer 92 procent av de verkställande direktörerna i de svenska börsbolagen att rösta ja. Endast tre procent kommer att rösta nej. Fem procent har inte bestämt sig. Ja-anhängarna är, som tidningen skriver, i en förkrossande majoritet. Robert Skölfman på undersökningsföretaget Regi som gjort undersökning är däremot något förvånad över utfallet. Även bland 900 toppchefer i andra svenska företag med mer än 200 anställda är ja-majoriteten stor, visar undersökningsföretaget Exidos undersökning, som också presenteras i Affärsvärlden idag. På frågan vad som var bra för företagen svarade 70 procent av de tillfrågade att de är för ett införande av euron som valuta. Det var 24 procent som var osäkra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".