”Bättre villkor för småföretag utanför EMU”

Rune Andersson, ordförande i Electrolux, mångårig företagsledare och aktiv i Medborgare mot EMU, är kritisk till gårdagens utspel från utrikesminister Anna Lindh och Ericsson-chefen Carl-Henrik Svanberg. Påståendet att investeringarna i Sverige skulle minska om vi står utanför valutaunionen, är direkt missvisande, menar Rune Andersson.
– Det är viktigare att se på vad människor gör än vad de säger. Varför tror man att Ford och General Motors storinvesterar i svens bilindustri om de hade varit rädda för en flytande krona. Rune Andersson, med lång erfarenhet av företagande, sa att han aldrig någonsin hört talas om att företag väger in i sina investeringsbeslut vilka valutakurser som kommer att råda i olika länder om tio år. Electroluxordföranden, som själv berättade att han satsat några hundra tusen kronor i nej-kampanjen, anser att Sverige skulle bli ett bättre land utanför EMU. Egen valuta och självständig riksbank är bra vakthundar, sa han. – Jag tror att den fria marknaden alltid är en tuffare kraft. Därför tror jag att Sverige kommer att föra en mer tillväxtinriktad politik och mer avregleringar om vi står utanför valutaunionen. Det är min absoluta uppfattning. Konkret trodde Rune Andersson att det skulle bli sänkt, eller slopad, förmögenhetsskatt utanför EMU. Och bättre villkor för småföretagen. Att gå med i valutaunionen innebär, i en kris, att Sverige bara kan reglera med arbetslöshet, enligt Rune Andersson. han tycker att den så kallade stabilitetspakten inom EMU är felkonstruerad och kommer att behöva ändras. Inte minst om och när de nya medlemsländerna kommer in. Nästa steg blir en superstat inom EU, varnar han för. – Jag tror att förutsättningen för att EMU ska överleva, och inte spricka, är att man inför en statlig eller federal skatt. Annars kommer det att pajja tror jag. Det är det jag är så rädd för, att den skatten någon gång kommer. För prestigen kommer att göra att politikerna hellre väljer att genomföra skatt för att transferera pengar till de regioner som blir lidande av det här EMU-projektet. I stället för att låta det upplösas. Det är min stora fara för framtiden, säger Rune Andersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".