Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Våldtäktsliga fick fängelsestraff

Uppdaterad 12:43
I dag kom domen mot de sex män som varit åtalade för en serie gruppvåldtäkter i Södertälje under 2007 och 2008. Flera av dem fick fleråriga fängelsestraff.

De sex männen döms bland annat till olika långa fängelsestraff för grov våldtäkt mot barn, medhjälp till grov våldtäkt och sexuellt ofredande.

– Jag har inte läst domen än så det är lite svårt att kommentera. Men stort verkar som att tingsrätten gått på min linje. Jag är nöjd, säger kammaråklagare Marie-Louise Pettersson till Ekot.

I februari förra året anmälde en ung kvinna att hon blivit våldtagen av fyra män i en lägenhet i Hovsjö. Hennes anmälan gjorde att polisen genom DNA-spår och vittnesmål kunde koppla överfallet till ytterligare tre ouppklarade våldtäktsfall i Södertälje.

Ett av fallen gäller en kvinna som i början av februari trodde att hon skulle få skjuts hem men i stället kördes till en campingplats, där hon våldtogs av flera män.

I mars förra året drogs en ung kvinna in i en bil i Lina i Södertälje och våldtogs av fem män. I det fjärde fallet som skedde i november 2007 blev en 12-årig flicka våldtagen av tre män på en vind i stadsdelen Ronna.

De nu dömda männen förnekar brott och hävdar att de unga kvinnorna haft samlag med dem frivilligt.

Tre av männen fick domen fyra års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn. De tre övriga männen dömdes till fängelse mellan åtta månader och tre år och sex månader för bland annar grov våldtäkt mot barn. Mannen som dömdes till åtta månaders fängelse döms för grovt sexuellt tvång.

De sex männen, som är mellan 19 och 23 år gamla döms även att betala skadestånd. Två av dem döms också till utvisning från Sverige efter avtjänat straff.

En av de dömdas advokat säger dock att de tänker överklaga då hans klient trodde att flickan, som egentligen var tolv år, var över 15 år gammal.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".