Saknar politik på många områden. Foto: F Persson/Scanpix.

Piratpartiet på väg mot EU-parlamentet

Piratpartiet får 5,1 procent i en opinionsmätning från Synovate som publiceras i DN inför EU-valet, och partiet ser därmed ut att vara på väg till Bryssel.

Christian Engström står högst upp på listan inför EU-parlamentsvalet, och enligt honom har man inte ens bestämt sig för vilken grupp man vill tillhöra i EU-parlamentet.

– Det skulle kunna uppfattas som att vi tänker driva även de andra frågorna som den gruppen är intresserade av, men det är inte sant. Vi tänker koncentrera all vår energi bara på våra frågor, alltså medborgarrätt, reformerad upphovsrätt och att göra EU demokratiskt, säger Christian Engström.

Partiet har profilerat sig på integritetsfrågor, och att skyddet för de medborgerliga rättigheterna ska gälla även på internet. 

I Sverige slåss man mot FRA-lagen och Ipredlagen, men på många områden har inte partiet någon politik över huvud taget.

En av de frågor som nu diskuteras handlar exempelvis om patientrörlighet. Hur står ni i den frågan?

– Vi tar inte ställning i den frågan. Vi kommer att rösta med den grupp som vi går med i.

Asylpolitik är en annan stor och het fråga inom EU. Tycker ni att länder som Grekland och Italien bör få hjälp av andra länder att ta emot flyktingar?

– Det är inte heller en fråga där vi tar ställning.

Bör EU ha en gemensam utrikespolitik, eller inte?

– Det är inte heller något som vi tar ställning till. Rent allmänt så kan man säga att EU måste i vart fall bli demokratiskt innan man kan diskutera sådana saker som gemensam utrikespolitik.

Bland de få besked som partiet ger på EU-området så finns ett nej till Lissabonfördraget, och man vill att EU ska närmar sig den svenska offentlighetsprincipen.

Att Piratpartiet saknar politik på många områden och fokuserar på några få frågor tror Christian Engström är en fördel snarare än en nackdel.

– Om man ska vara effektiv i EU-parlamentet så handlar det om att brinna för frågor och att vara påläst och driva dem aktivt. Man kan inte påverka speciellt mycket genom att bara trycka på knappar. En enskild ledamot har 1,2 promille utav röstvärdet i EU-parlamentet. Själva knapptryckningen är visserligen viktig, men det är inte det som är det allra viktigaste, utan det är vad man brinner för och vad man driver aktivt, säger Piratpartiets Christian Engström.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista