Hyggligt kvartal enligt vd.

Nöjd vd trots sämre vinst för kvartalet

I dag presenterade telekombolaget Ericsson sin rapport för årets första kvartal. Bolaget fortsätter att tjäna mycket pengar, men har börjat känna av nedgången i ekonomin i världen. Ericssons vd Carl-Henric Svanberg är ändå nöjd med resultatet.

– Först och främst är det nog ett ganska hyggligt kvartal för oss. Det är ju speciella tider. Vi växer med fem procent. Sedan har vi ju tagit en hel del stora ordrar också som har varit viktiga i kvartalet. Vi har ju vunnit både stora andelar av Kinas 3G-utrullning och nu kommer 4G-utrullningen i USA så det är positivt, enligt Svanberg.

Ericssons vinst före skatt blev 2,6 miljarder kronor, betydligt sämre än samma kvartal förra året. Försämringen var väntad eftersom den till stor är kopplad till de jättelika förlusterna i hälftenägda Sony Ericsson, som det första kvartalet gjorde en förlust på över fyra miljarder kronor. Och hälften av den summan drar nu ned Ericssons vinst.

Kvartalsrapporten visar att försäljningen fortsätter att öka. Bolaget har tagit många nya storordrar i USA och Kina, men nu märker också Ericsson av nedgången i världsekonomin. Vissa operatörer har helt enkelt inte råd att köpa ny utrustning.

– Om vi börjar med mobila näten så ytterst handlar det ju om hur trafikökningen ser ut i näten på grund av nya abonnenter och nya tjänster. Där ser vi ingen skillnad. Sedan handlar det i nästa steg också om hur operatören står finansiellt. Och där ser jag på vissa marknader att det har varit lite tuffare, Ryssland och Ukraina till exempel. Men på det hela taget så har mobiloperatörsidan klarat sig hyggligt så här långt. På fasta sidan ser vi ju småföretag som går i konkurs och försvinner och företag som drar ner så där har det ju hänt lite mer.

På aktiemarknaden föll Ericssonaktien. Det kan ha att göra med de högt upptrissade förväntningarna efter två tidigare ovanligt starka rapporter. Men frågan är vad Ericsson ska göra med Sony Ericsson. Helena Nordman-Knutsson som är analytiker på Öhmans fondkommission anser att Ericsson ska göra sig av med delägandet.

– Det är inte en del av deras filosofi. Logiken finns inte där.

Men finns det köpare tror du till Sony Ericsson?

– Det är väldigt svårt att sälja en sådan här leverantör i dagsläget men skulle det finnas en köpare så skulle det i så fall vara Sony, säger Helena Nordman-Knutsson, analytiker på Öhmans Fondkommission.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".