Ombyggda postkontor gav sämre arbetsmiljö

Nu för tiden krävs det åtta knapptryckningar för att en postkassörska ska kunna sälja ett frimärke. Posten har skaffat ett nytt datorsystem som gjort en tidigare ganska enkel transaktion betydligt mer komplicerad. (Ekot)
Att sälja ett frimärke kräver numera sex klickningar med musknappen, en avläsning med scanner och några tryck på tangentbord. Vill kunden betala med kort blir det fler kommandon. Som avslutning dyker postkassörskan ner bakom disken för att hala upp kvittot från en skrivare placerad strax över golvnivå. - Det känns i axlarna, nacken och ryggen sedan ett halv år tillbaka. Mycket mer spänningar och ont i axlarna, säger Ann Marie Göransson som är kassörska på Postcenter Stormgatan i Malmö. Skrivaren kan flyttas upp - Det är väl inte riktigt bra om det är så här krångligt att köpa ett frimärke och fler snabbkommandon är på väg. Jag vet att det är på gång att man ska kunna flytta upp skrivaren, säger Annika Lundkvist, Postens informationschef i södra Sverige. Att allt inte blivit riktigt bra när de nya arbetsstationerna utformats är man medveten om på Posten. Men det finns ekonomiska skäl bakom förändringarna. På många postkontor hade man tidigare ergonomiska höj- och sänkbar diskar, men det anser sig inte Posten ha råd med idag. Ekonomisk fråga - Det är ju klart att höj och sänkbart och andra saker i slut ändan är en ekonomisk fråga, eftersom vi har 400 postcenter runt om i landet så blir en investering på ytterligare ett antal pengar i slutändan mycket. Men givetvis måste vi ha en bra arbetsmiljö för våra anställda, säger Annika Lundkvist.
Ylva Esping, P1 Jobbet
Karl-Axel Janzon, P1 Jobbet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".