Amerikansk ledarstil ställer nya krav på Volvo

Sedan biltillverkaren Ford köpte Volvo personvagnar har arbetsvillkoren vid huvudkontoret i Göteborg förändrats rejält. I somras hoppade en chef av i protest mot toppstyrningen och SIF-klubben sa att hundratals anställda stod bakom kritiken. Men vd Hans Olov Olsson blir inspirerad av de nya begränsningarna.
Han jämför situationen med sin egen mamma. – Hon hade förmågan att erbjuda de mest fantastiska söndagsmiddagarna och jag visste att det fanns tillfällen då hon hade oerhört begränsade resurser. Men vi i familjen upplevde ingen skillnad och det är det som är kreativitet. Hans Olov Olsson jämför alltså direkt med biltillverkning i Fords regi. Det är mer byråkrati nu, det är högre krav på resultat, men det är då entreprenören vaknar. – Det är då man måste hittade de där kluriga vägarna att ändå få fram en produkt som kunderna vill ha Så fungerar du men är inte kritikerna exempel på att inte alla fungerar så? – Det är en verkligt och man måste se verkligheten för vad den är. Därför är kommunikation så oerhört viktigt. Det vd vill kommunicera till de frustrerade anställda är till exempel att ”Det ska vara roligt att skicka pengar till Ford”. Det sa han redan när han tillträdde. Men det finns en krass bakgrund till det där hejiga uttalandet. Hans Olov Olsson säger att medan svenskar av tradition värderar ambitioner i ett företag ser amerikaner enbart till resultat: – Eftersom jag har bott i USA och vet hur viktigt det är att tjäna pengar och vet hur det samhället fungerar så måste man förstå att det grunden till att ha en bra relation till en amerikansk ägare är att leverera vinster och skicka pengar dit. Då blir de glada och det tror jag även svenska ägare blir. Det har sagts att även vd är frustrerad över att inte få använda hela sin vinst till egen utveckling och nyinvesteringar. Men på rak fråga säger Hans Olov Olsson att han är nöjd med svängrummet. Volvos fabriker orkar ändå inte med fler nyheter än de som redan är godkända av Ford: – Det är ingen brist på pengar utan vi har nu en bra balans mellan tillgängligt, pengar och vår egen förmåga, säger Hans Olov Olsson, VD för Volvo personvagnar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".