Ny metod råder bot på försurade sjöar

Ett nytt försök med kalkning av skogsmarker i Halland har gett oväntat bra resultat. Genom att komplettera den vanliga kalkningen av sjöar med insatser i bäckar och andra tillflöden har livet i de svårt försurade sjöarna återvänt snabbare än man räknat med. Det berättar Göran Enander som är generaldirektör för Skogstyrelsen.
– Det roliga är ju att vi redan inom ett till två år ser betydliga effekter, inte bara på den kemiska statusen på vattnet utan vi ser också faktiska förbättringar när det gäller fiskyngel till exempel, säger Göran Enander på Skogstyrelsen. Fisken kommer tillbaka? – Fisken kommer tillbaka och det går snabbt och framförallt förökar sig fisken på ett bra sätt. Det här är mer positivt än vad vi hade förväntat oss, säger Göran Enander. Öringen leker för fullt Under fyra år har det unika projektet pågått i två vattensystem i Halland, ett av Sveriges mest försurade områden. Öringen har nu återvänt till de tidigare nästan döda vattensystemen och leker för fullt. Det man gjort är att samordna alla insatser från kommuner, länsstyrelser och Skogstyrelsen. Vanlig sjökalkning har kompletterats med att kalk och aska från förbränning av biobränslen spritts i skogsmarkerna där vattendragen rinner upp. Vattnet förbättras snabbt Tidigare har det tillrinnande sura vattnet förtagit effekten i sjöar och åar efter ett tag. Nu kommer man åt problemen vid källan och både grundvatten och ytvatten förbättras snabbt. Göran Enander anser att man nu hittat den metod som långsiktigt ger de bästa resultaten och även om nu skogskalkningen ger bättre effekt än den traditionella sjökalkningen så sker den största vinsten om man använder båda metoderna samtidigt, säger han. – Det ena utesluter inte det andra och för att få upp en bra status på sjöarna det är genom att kalka direkt i sjön men genom det här sättet bibehåller vi effekten under längre tid och framförallt får vi bättre effekt sammantaget. Billigare på sikt Skogsstyrelsen vill nu använda metoden i stor skala. Kortsiktigt kostar det mer men eftersom man slipper omkalkningen blir det ändå billigare på sikt. Göran Enander hoppas därför på statliga pengar till en fortsättning. – Vi har föreslagit att vi behöver ungefär 30 miljoner per år för att kunna hyfsat klara de viktigaste områden. Får vi inte de här pengarna kommer vi inte att kunna utnyttja det där nya, de fina resultaten som vi uppnått i praktisk verksamhet, säger Göran Enander på Skogstyrelsen.
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping daniel.rundqvist@jkpg.sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".