Svensk forskning bakom ny energimetod

Forskare i Göteborg har lyckats framställa och studera ett ämne som är 100 000 gånger tyngre än vatten. Ett ämne som kanske kan bidra till lösningen på världens energiproblem.

Enligt forskarna kan så kallat ultratätt deuterium på sikt utgöra bränsle för energiprocesser som är både mer uthålliga och mer miljövänliga än dagens kärnkraft.

Smällarna smattrar fram när den intensiva lasern på kemilaboratiet skjuter skott på ultratätt deuterium och sönderdelar det oerhört massiva ämnet.

Kemiprofessor Leif Holmlid vid Göteborgs universitet fick nyligen sina studier om själva ämnet publicerade vetenskapligt. Nu arbetar han för att den nya materian och lasern tillsammans ska tända en kärnfusion, vilket kan frigöra väldiga mängder energi.

– I och med att det är så ultratätt, det är väldigt litet avstånd mellan atomerna, så är chansen att få en fusion enkelt väldigt stor. För varje par av deuteriumkärnor som fusionerar får man ut mycket, mycket energi.

I samband med experiment upptäckte Leif Holmlid och hans kollegor att metalliskt väte under vissa betingelser kan omvandlas till det som man nu kallar ultratätt deuterium, ett material tätare än materian i solens kärna.

Än så länge har man bara framställt mikroskopiska mängder i laboratoriet i Göteborg. Men om man lyckas producera större mängder så menar Leif Holmlid att fusionskraft via det ultratäta deuteriet kan vara en betydligt mer miljövänlig och uthållig ersättning för dagens kärnkraft.

– Absolut. Det man arbetar med världen över är att med fusion fylla det gapet. Det är en tidsfråga innan man når dit tror man.

Hur bedömer ni riskerna med att hantera den här typen av material?

– Ja, riskerna är ganska små. I och med att man tänder fusionen med laserskott så har man bättre kontroll än i kärnkraftverk, säger Leif Holmlid.

Och det finns inga andra miljömässiga eller säkerhetsmässiga problem?

– Nej, exempelvis finns deuterium i mycket stor mängd i naturen. Det är ett uthålligt sätt att utvinna energi och därför ett tryggt sätt för en lång tid framåt, inte som uran som kommer att ta slut fort.

Det är i princip en oändlig resurs, menar du?

– Ja, säger Leif Holmlid, professor i kemi vid Göteborgs universitet.

Jens Möller
jens.moller@sr.se