Stora engångskostnader vid ett Ja

Omkring 3,5 miljarder kr väntas en omställning till euro kosta den offentliga sektorn. Det rapporterade Ekot i morse. Men även den privata sektorn har givetvis kostnader för en omställning.
Markus Holmgren verkar inom detaljhandeln, en av de branscher som beräknas få störst kostnader för en omställning till euro. Priser ska märkas om och kassornas datasystem anpassas efter den nya valutan. Handelns Utredningsinstitut, HUI, beräknade redan 1997 att kostnaden för detaljhandeln skulle bli 3,9 miljarder kr om kronan ska bytas ut mot euro. Kostnaderna handlar främst om datorer som ska bytas ut eller förses med nya program och uppdateringar. Det gör att även bankerna kommer att få stora kostnader för en omställning. En av de fyra storbankerna, Föreningssparbanken, beräknar kostnaden till en miljard kr. 3,5 miljarder för den offentlig sektorn, nästan 4 miljarder för handeln och kanske lika mycket för bankerna. Redan där kommer notan upp i över tio miljarder kronor. Men Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi, som var den som ledde den stora EMU-utredningen, den som rekommenderade ett vänta och se, han tycker ändå att frågan om vad engångskostnaden för en övergång till euron blir är i det närmaste ointressant.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".