”Euro-omställning kostar handeln 4 miljarder”

Handelns utredningsinstitut har beräknat att kostnaderna för detaljhandeln blir 3,9 miljarder om kronan ska bytas mot euro. Kostnaderna handlar främst om datorer som ska bytas ut eller förses med nya program och uppdateringar.
– De här kundvagnslåsen är gjorda för de svenska mynt vi har i dag så de måste bytas ut för de nya mynt som eventuellt kommer 2006, säger Markus Holmgren. Han verkar i en av de branscher som beräknas få störst kostnader för en omställning till euro. Priser ska märkas om och kassornas datasystem anpassas efter den nya valutan. Handelns utredningsinstitut beräknade redan 1997 att kostnaden för detaljhandeln skulle bli 3,9 miljarder om kronan ska bytas ut mot euro. Kostnaderna handlar främst om datorer som ska bytas ut eller förses med nya program och uppdateringar. Det gör att även bankerna kommer att få stora kostnader för en omställning. En av de fyra storbankerna, Föreningssparbanken, beräknar kostnaden till en miljard. Nota på minst 10 miljarder Tre och en halv miljard i offentlig sektor, nästan fyra för handeln och kanske lika mycket för bankerna. Redan där kommer notan upp i över tio miljarder. Men Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi, som var den som ledde den stora EMU-utredningen, den som rekommenderade ett vänta och se, han tycker ändå att frågan om vad engångskostnaden för en övergång blir är i det närmaste ointressant. – Även om man räknar ganska högt på engångskostnaderna och lågt på möjliga effektivitetsvinster av att gå med i EMU så tror jag att man måste komma till slutsatsen att engångskostnaden är liten. Det är just därför att det är en engångskostnad i förhållande till den vinst man kan göra varje år i form av högre effektivitet inbesparade växlingskostnader och kanske lite högre tillväxt med hjälp av EMU, säger Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi.
Martin Ahlquist martin.ahlquist@sr.se
Torbjörn Bergström torbjörn.bergström@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".