”Försvaret mörkade dansk soldats död”

I Danmark växer kritiken mot försvarsministern och försvarsledningen. De anklagas för att ha tigit om omständigheterna kring en dansk soldats död under ett uppdrag i Irak och på så sätt vilselett allmänheten.
Den danske soldaten sköts under ett uppdrag i Basra i södra Irak den 16 augusti i en incident som sammanlagt kostade tre människor livet. Sköts av sina egna Först hette det att han dödats under en strid mellan de danska soldaterna och tjuvar som överraskats på bar gärning. Det har dock visat sig att irakierna egentligen var obeväpnade fiskare och den danske soldaten sköts av sina egna som förväxlade honom med en irakier. Men det fick allmänheten inte officiellt bekräftat förrän efter mer än en vecka, trots att en rapport i början av sommaren slog fast att det danska försvaret skulle bli öppnare och informera snabbare och bättre. Istället var det genom TV som danskarna fick veta vad som skett. ”Försvarsministern bör avgå” Försvarsminister Svend Aage Jensby har hela tiden nekat till att ha gjort något fel. Han säger att han valde att inte gå ut med upplysningarna om att irakierna var obeväpnade eftersom han inte ville komma med anklagelser mot de danska soldaterna och påverka den utredning som satts igång. Men detta håller inte, anser en rad kritiker. Ministern har lämnat felaktig information och bör avgå, anser det danska vänsterpartiet SF. Ordföranden i folketingets försvarsutskott, den konservative majoren Helge Adam Møller, säger till tidningen Politiken att man bör erkänna när man gjort fel. Den förre försvarsministern Hans Engell som nu är chefredaktör för tidningen Ekstrabladet skjuter istället in sig på försvarsledningen som han anklagar för att ha vilselett och manipulerat för att dölja att den danske soldaten blev dödad av sina egna.
Hans Zillén, Köpenhamn hans.zillen@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".