Electroluxordförande skeptisk till EMU

Electrolux styrelseordförande Rune Andersson anser att dollarn har större betydelse än euron i dom företag där han är verksam. Enligt honom skulle ett svenskt EMU-medlemskap innebära en större risk än att stå utanför.
I början kommer ingen skillnad att märkas men efter ett tag kan det bli problem för svensk ekonomi när vi inte längre har en flytande krona, säger Rune Andersson. - På kort sikt tror jag väldigt lite händer över huvud taget. På lång sikt ökar naturligtvis om det händer något i Sverige. Kortsiktigt händer absolut ingenting tror jag, säger Rune Andersson. Men Electrolux som är ett stort företag som har sin marknad över hela Europa, är det inte bra om vi har en och samma valuta då? - Vi har väldigt liten del av vår verksamhet i Sverige, det är under fem procent. Och vi har mycket stor verksamhet i USA. Dollarn är en mycket viktig valuta och fjärran östern är också en dollarregion. Så vi försöker anpassa vår struktur i Electrolux efter olika kontinenter. Den ända betydelsen en flytande valuta har att när vi räknar om vinster från andra länder kan det svänga lite upp och ned i våra bokslut omräknat i svenska kronor, men det klarar analytikerna av att reda ut, säger Rune Andersson. Alla håller inte med Rune Anderssons uppfattning delas långt i från av andra inom näringslivet. Tidningen Affärsvärlden har frågat 100 av de verkställande direktörerna i svenska börsföretag. 92 uppger att de kommer att rösta ja i folkomröstningen. Enligt exportrådets chefekonom Mauro Gozzo är fördelarna störst för de mindre företagen, för dom är valuta risken ett större problem än för de multinationella företagen. Men Mauro Gozzo tycker ändå att Rune Andersson har fel. Riskerna är fler om Sverige skulle välja att stå utanför EMU än om vi skulle gå med och det gäller också de stora exportföretagen, hävdar Mauro Gozzo.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".