39 trampades ihjäl på festival i Indien

I västra Indien har minst 39 människor trampats ihjäl i dag i samband med en religiös festival. Polisen uppger att drygt 1,5 miljoner hinduiska pilgrimer under onsdagen hade kommit till orten Nasik drygt 17 mil nordost om Bombay för att bada i Godavari-floden under den religiösa Kumbh Mela festivalen.
Floden anses vara helig för hinduer, som tror att man kan bli av med sina synder där om man badar i den på speciella dagar eller högtider och onsdagen anses vara en av de heligaste dagarna under festivalen. Barrikad rasade En minister från delstaten berättar hur minst 500 000 pilgrimer stod bakom en av polisens barrikader och tryckte på för att komma ned i floden. Plötsligt rasade barrikaden och alla där föll framåt. Människor längre bak i folkmassan fortsatt bara gå på de som ramlat och många trampades ihjäl. De flesta som omkommit under onsdagen var äldre kvinnor, enligt de lokala myndigheterna. Kumbh Mela festivalen startade den 30 juli och slutar den 1 september.
Amanda Rydman amanda.rydman@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".