Chrysler och Fiats loggor. Fotomontage: SR. Bilder: Scanpix

Chrysler och Fiat inleder samarbete

Den amerikanska biltillverkaren Chrysler har nått en överenskommelse med italienska Fiat om samarbete. Det innebär att Chrysler räddas från konkurs, sa USA:s president Barack Obama.

Amerikanska Chrysler och italienska Fiat har kommit överens om ett samarbetsavtal och det innebär att USA:s tredje största biltillverkare, Chrysler kan dra en lättnadens suck och räddas från konkurs.

Det här är ett samarbete som bäddar för framgång, sa en nöjd president Barack Obama vid en presskonferens i Washington.

Trettiotusen jobb på Chryslers fabriker kan räddas enligt Obama, liksom tiotusentals jobb bland amerikanska underleverantörer.

Men Chryslers problem är långtifrån över. Företaget lever på lånade pengar ända sedan i vintras och staten kommer nu att pumpa in ytterligare åtta miljarder dollar under den närmaste tiden, enligt Vita Huset.

För att få andrum så ansöker Chrysler idag om konkursskydd, vilket innebär att företaget under en period är skyddat från sina fordringsägares krav. Bolaget får då tid på sig att rekonstruera och forma det nya sammarbetet med Fiat.

Hur avtalet med Fiat ser ut och inom vilka områden man ska samarbeta är ännu inte känt.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista