Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Hård kontroll gav relativt lugn Valborg

Valborgsfirandet gick relativt lugnt till på de flesta håll i landet, trots en hel del bråk och fylleri. Polisens nya arbetssätt kan vara orsaken bakom det lugnare firandet.

Flera polisbefäl runtom i landet sammanfattar Valborgsnatten som halvstökig, hyfsad, relativt lugn och lite värre än en vanlig helgkväll. På en del håll har det varit lugnare än andra. Polisen på Gotland uppger att de lyckats bra i sin satsning mot ungdomsfyllan.

Enligt vakthavande befäl på Gotland så har mycket sprit beslagtagits, men man har sluppit krogvåld och slagsmål.

Även i Lund beskriver polisen stämningen som bättre än vanligt, trots en del bråk och fylleri och i Östersund talade polisen om ”bra stämning på stan”.

Men i Göteborg har ett försök till våldtäkt ägt rum och i Uppsala finns misstanke om att en flicka våldtagits. Polisen i Uppsala beskriver natten som ett allmänt fylleslag och närmare 90 personer omhändertogs för fylla.

Polisen i Barkarby norr om Stockholm fick dock skjuta varningsskott i luften sedan en fältassistent hotats till livet och poliserna bombarderats med ölburkar av ett stort ungdomsgäng. Ingen människa skadades och ingen greps.

Orsaken till den relativt lugna Valborgsnatten kan vara polisens allt hårdare kontroll av minderåriga. Den så kallade Kronobergsmodellen praktiseras av många län och går ut på en stenhård kontroll av minderåriga med sprit på stan, omedelbara beslag, uppföljningar med föräldrar och en intensiv jakt på langare. En modell som Kronobergspolisen föreläst om i andra distrikt och som använts i tre år.

Trots det fick Kronobergspolisen en hel del att göra; fem misshandelsfall, en grov misshandel och en hel del berusade ungdomar.

En utvärdering av Brottsförebyggande rådet, Brå, visar dock att modellen fungerat. Ungdomssupandet och våldsbrotten har minskat, inte bara på Valborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista