FN-sändebudet Robert Serry besökte flera ruiner i Gaza 22 april. Foto: Tara Todras-Whitehill/Scanpix.
FN-sändebud

"Humanitära läget i Gaza alarmerande"

Det humanitära läget i Gazaremsan är alarmerande, rapporterar FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moons personliga sändebud Robert Serry. De tiotusentals palestinier som fick sina bostäder sönderbombade av Israels angrepp i januari saknar fortfarande tak över huvudet, uppger Serry.

– Det är omöjligt att uppfylla de humanitära behoven och inleda återuppbyggnad så länge det inte är tillåtet att föra in bränsle, pengar och byggnadsmaterial för att reparera förstörda bostäder, skolor, sjukhus och viktig infrastruktur, förklarade sändebudet Robert Serry i torsdags.

Inför den nu annalkande sommaren så saknar fortfarande tiotusentals palestinier tak över huvudet efter att de fått sina hus sönderbombade.

– Bristen på framsteg när det gäller problem som palestinsk försoning, öppnande av gränsövergångar, säkrande av gränser och fångutväxling gör att hotet om nytt våld består, sade Serry.

Samtidigt byggs det hundratals tunnlar av palestinier, under gränsen till Egypten, då Israel vägrat att öppna områdets gränsövergångar. Israel bombade återkommande tunnlarna under kriget mot Gaza, men tunnlarna har öppnats igen.

Israel utförde en militär offensiv under tre veckor i slutet av december. Målet med Israels attacker var att få slut på raketattacker från olika grupper i de palestinska områdena. Minst 1300 palestinier dog och 5300 skadades under den militära offensiven, enligt siffror från FN.

Både bostäder, skolor, sjukhus och marknadsplatser bombades sönder av Israel under offensiven.

Omkring 75 procent av Gaza 1,5 miljoner invånare behöver nödhjälp, enligt FN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista