Foto: Cynthia Boll/Scanpix.
Nederländerna

Mannen bakom bilattacken död

Uppdaterad 12:14
Den man som i går försökte att döda medlemmar i den holländska kungafamiljen avled i natt av sina skador. I attentatet i går i staden Apeldoorn omkom flera människor när mannen körde in i en folksamling. Attentatsmannen hade precis förlorat sitt jobb enligt grannarna.

Det skulle kunna ha varit en film. Blå himmel och tusentals personer som samlats för att fira drottningens dag i staden Apeldoorn i Nederländerna. Många av de firande hade på sig den oranga nationalfärgen och glädjen frodades i den sköna vårvärmen.

Just när drottningen Beatrix och hennes familj kommer i en öppen buss rivstartar en svart bil. Den lyckas spränga polisens avspärrningar och föraren tar ingen hänsyn till att där är fullt av folk, allt han verkar ha för ögonen är att träffa det kungliga fordonet.

Människor kastas upp i luften, men bilen når inte fram till sitt mål utan kör in i ett stenmonument, som ligger ytterst nära drottningens buss.

Facit: fem döda och tolv skadade och i natt dog alltså gärningsmannen själv. Allt skedde inför ögonen på många firare och den kungliga familjen. Bara en liten stund tidigare hade drottningen, med bland annat sonen kronprins Willem-Alexander och hans populära fru, prinsessan Maxima, promenerat omkring bland firarna, skakat hand, fått blommor och haft det allmänt trevligt.

För dem var det sannolikt tur att de hade satt sig i bussen igen, innan attentatet genomfördes.

Media i Nederländerna har i dag talat med den 38-årige gärningsmannens grannar. De säger att han nyligen hade fått sparken från jobbet och riskerade att vräkas från sitt hem. Han har inte tidigare funnits i polisens register och han har inte heller, så vitt bekant, haft psykiska problem. 

Inga kopplingar till terrorister har konstaterats. Men åklagaren för målet säger att mannens avsikt verkligen var att komma åt den kungliga familjen.    

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".