Räddningsverkets Irakpersonal hemma igen

Under onsdagen kom Räddningsverkets sju medarbetare som varit i Irak hem till Sverige. De åkte till Bagdad för att jobba med IT, logi och transporter, men deras huvudsakliga uppgift blev att rädda livet på offren för bombattentatet mot FN för en dryg vecka sedan.
De är alla sju oskadda, men medtagna. Lars Gunnar Huhta var bara 80 meter från explosionens centrum och kastades till marken av tryckvågen. I ett annat tält fanns sjuksköterskan Monica. I nära en timmes tid var hon den enda medicinskt utbildade på platsen. I samma stund som hon greppade tag om sin akutväska kom det första offret in i hennes tält. – Jag hann inte längre än dit innan det började välla in folk som var skadade och blodiga. Det kom fler och fler. Det tog aldrig slut. Sjukvårdare utan utrustning Mellan 50 och 60 människor räddades till livet i den över fyrtiogradiga värmen i det svenska tältlägret. Lars Gunnar Huhta som egentligen var utsänd för att jobba med IT och kommunikationer blev akutsjukvårdare, utan utrustning. – Man fick plocka på sig allt man hittade. Det var örngott och lakan som man fick riva sönder för att förbinda vissa sårskador. Man fick ta vad man hade, säger Lars Gunnar Huhta. En svensk från Räddningsverket skadades i attacken. Han ingick inte i den här lilla sjumannastyrkan utan var på tillfälligt uppdrag i Bagdad, annars stationerad i Basra. Undkom utan en skråma Nu är han hemma i Göteborg, men inte i skick att möta medierna. De sju i tältlägret undkom alla utan en skråma men insikten att de, alltså FN, var målet för attacken är svår att hantera: – Vi har alltid trott att om vi som FN-organisation råkar hamna i något sådant här så är det av misstag. Det här var definitivt inget misstag utan riktat mot FN, säger Lars Gunnar Huhta, nyss hemkommen från sitt uppdrag för Räddningsverket i Bagdad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".