Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dom mot Zethreus principiellt viktig

Publicerat onsdag 27 augusti 2003 kl 17.45
På onsdagen avslutades en rättegång där frågan om överskottsmaterial blivit den centrala frågan. Frågan är om information från telefonavlyssningar som domstol gett tillstånd till i ett misstänkt brott, ska få användas som bevismaterial i ett annat misstänkt brott. Det är Högsta domstolen som ska ta ställning till frågan i rättegången mot bland andra Tommy Zethreus som tidigare dömts för Stureplansmorden.
Det är Tommy Zethraeus, dömd för morden vid en nattklubb på Stureplan i Stockholm, som ska ha styrt vapenaffärerna inifrån Hallfängelset med hjälp av en insmugglad mobiltelefon. Fyra andra män har också dömts för vapenbrott av tingsrätten och av hovrätten. Jurister oeniga Det som Högsta domstolen nu har valt att ta ställning till är huruvida tingsrättens och hovrättens domar som byggt på bevisning i form av överskottsmaterial har varit riktiga. Frågan har debatterats eftersom juristerna är oeniga hur sån information ska få användas. Försvararna hävdar att enbart överskottsinformation inte ska få användas som bevismaterial eftersom det skulle strida mot delar av europakonventionen. Riksåklagaren däremot menar att telefonsamtalen bara är en del av bevisningen tillsammans med vittnesmål och polisens undersökningar. RÅ menar att användandet av informationen i samtalen inte strider mot Europakonventionen. Principiellt viktigt Frågan är principiellt viktig eftersom ett nytt lagförslag just nu utarbetas. Lagförslaget handlar om att tillåta överskottsinformation som bevis för brott som sannolikt kan komma att ge ett år eller mer i fängelsestraff. Justitiekanslern skrev i sitt remissvar till utredningen för ett par dagar sedan att han ansåg att överskottsinformation ska få användas i sådana fall. Lagrådet som sedan ska granska lagförslaget består till hälften av domare från Högsta domstolen och den kommande domen mot Tommy Zethraeus och de fyra andra männen kan ge en vägledning om hur lagrådet kommer att ställa sig till lagförslaget.
Sara Hägg sara.hagg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".