EU blev inte Baltikums räddning

Det är nu fem år sedan de baltiska staterna blev medlemmar i EU. Efter 50 år av sovjetiskt styre och 10 år av ganska bekymmersam självständighet hamnade Estland, Lettland och Litauen i vad många trodde var den trygga europeiska famnen. Men i dag är problemen i de tre länderna större än man kunnat ana för fem år sedan, och människorna är oroliga.

Situationen är kritisk, säger Anna Ushakova i Lettlands huvudstad Riga. Hon hoppas på hjälp från EU för att reda upp landets katastrofalt usla ekonomi.

Men någon hjälp från EU är knappast att vänta. Situationen hade möjligen varit bättre om Lettland för några år sedan hade klarat de krav som ställdes på statsfinanserna, för att kunna ta euro-valutan i bruk.

Men det klarade inte Lettland, inte minst eftersom regeringen levde livets glada dagar och slösade med statens pengar med stora underskott och hög inflation som resultat. Detsamma gäller Estland och Litauen.  

Nu står alla tre länderna där i den världsomfattande ekonomiska nedgången med stora budgetunderskott, ett skakigt bankväsende, kraschade fastighetsmarknader, fallande produktion, ökad arbetslöshet och allt fler fattiga människor. Att ha ett jobb är i dag nästan som en skänk från ovan. 

Jag har i alla fall ett jobb, säger Dimitri Guskov som jobbar med telekommunikationer i Riga, men han är inte säker på att få behålla det.  

Den lettiska regeringen tvingas nu hårdsanera för att landet skall få ut det lån som Internationella valutafonden har lovat att ge. 40 procent av statsbudgeten skall bort. Man talar bland annat om att stänga hälften av landets sjukhus, massavskeda lärare och stänga fängelser och släppa ut fångarna.  

Minst dålig är situationen i Litauen men landets regering tvingas ändå att skära ner de offentliganställdas löner med 20 procent för klara statsbudgeten. 

I Estland slaktar man i budgeten för att få ner statsutgifterna och därmed ekonomin i balans. Nyligen beslöt regeringen att göra det som många ser som den sista utvägen, att skära i pensionerna.  

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista