LO-basen försvarade sig i förstamajtal

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin talade i Stockholm på Norra Bantorget inför drygt 10 000 personer. Hon fick både stöd och kritik för sitt omdiskuterade agerande i pensionsbolaget AMF:s styrelse.

– Jag kan lova er kamrater att det inte alltid är lätt att vara LO:s ordförande. Och ibland blir det fel, som det blev med AMF-direktörens pension. Det har starkt kritiserats och AMF:s styrelse kommer att kräva rättelse. Pengarna ska tillbaka till pensionsspararna, det är där de hör hemma, sa Wanja Lundby-Wedin i talet på Norra Bantorget.

Efter ytterligare några minuter avbröts Vanja Lundby Wedin av burop.

– Mötesdeltagare, jag tycker att det är lite tråkigt att ni som skriker, ni kan ha synpunkter på mig, men det är svårt för dem här framme att lyssna, så om ni kan ha lite respekt för mötesfriheten så tror jag att vi alla skulle tjäna på det. Demokratin skulle tjäna på det, sa Lundby-Wedin.

I en intervju efter talet fick Wanja Lundby-Wedin frågan om hon någon gång under AMF-affären funderat på att avgå.

– Jag är gammal undersköterska, jag identifierar mig i den meningen med arbetarklassen och jag är en av de få kvinnorna i AMF Pensions styrelse. Jag kände att om jag, som kvinna, som undersköterska, skulle gå därför att pressen från medierna blev för stor, vem skulle nästa gång gå? sa Lundby-Wedin.

I sitt tal kritiserade Wanja Lundby-Wedin regeringen hårt för bristande åtgärder mot den ekonomiska krisen och arbetslösheten. Hon vill bland annat ha större satsningar på kommuner och landsting, men också ett kunskapslyft där arbetslösa får motsvarande arbetslöshetsersättning för att studera ett år.

Hon vill också att anställda, vars jobb är hotade, ska kunna vara kvar och gå utbildningar och att staten och företagen skulle kunna dela på kostnaden.

Hon räknade också upp 22 punkter som skiljer Socialdemokraterna från den borgerliga regeringen, bland annat skydd för kollektivavtalen och förbättrad a-kassa.

– Jag säger till högerregeringen: Ni kommer att få stå till svars. Sanningen är att aldrig förr har så få, på så kort tid, lyckats åstadkomma så mycket elände för så många. Ni kommer att få stå till svars, sa Wanja Lundby-Wedin.    

Erik Ridderstolpe
         erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista