Mona Sahlin gav vallöften i Malmötal

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin talade i Malmö inför en rekordstor publik. Sahlin gav då landets pensionärer ett vallöfte om kompensation eftersom de inte har något jobbskatteavdrag.

– Vinner vi valet så kommer vi, tillsammans med våra vänner i Vänsterpartiet och Miljöpartiet, att ta itu med det mödosamma arbete att återställa rättvisan i skatt mellan pension och lön. Det arbetet börjar vi dag ett. Det är inte heller ett hot. Det är ett också löfte, sa Mona Sahlin. 

Det var åtminstone 5 000 personer som jublade åt Mona Sahlins vallöfte till pensionärerna. Däremot kunde Sahlin i dag inte säga hur snabbt det ska gå att återställa det hon kallar en obalans. Oklart är också exakt var de många miljarderna det kostar ska komma ifrån. 

Sahlin gjorde liknande utfästelser när det gäller sjukskrivning och a-kassa. Den största frågan i valet blir förstås ändå arbetslösheten. 

– Det är det som valet 2010 ska handla om. Det avgöra Sveriges framtid. Kommer vi att vara med och slåss i den valrörelsen, kamrater? Jag hoppas det. Jag behöver er varenda en, varenda dag nu, från och med idag och fram till valet nästa år.  

Mona Sahlin vädjade alltså om partikamraternas stöd. Det socialdemokratiska partiet var också viktigt i dag, något Sahlin visade när hon la i en del ideologi i sitt tal. 

– Klassamhället krymper enskilda människors frihet. Den starkaste utvecklingen, den starkaste konkurrenskraften, får vi när så många som det bara är möjligt får utvecklas så långt som de bara kan. Det är socialdemokratin. Det får vi aldrig glömma, aldrig mer, sa Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin. 

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se