Fd riksbankschef Lars Heikensten arbetar nu vid EU:s revisionsrätt i Luxemburg.Foto: Magnus Neideman/Scanpix.

Lars Heikensten vill rucka på utgiftstak

Den tidigare riksbankchefen Lars Heikensten öppnar för att utgiftstaken bör kunna överskridas. Det säger han i Ekots lördagsintervju. Men han framhåller samtidigt vikten av att betona att det handlar om en engångsföreteelse, annars kan förtroendet för svensk ekonomi minska.

– Vi har haft det här regelverket i 15 år nu. Vi hade som en följd av detta bättre statsfinanser än de flesta, när krisen började. Så det borde vara möjligt att övertyga om att man gör vissa avvikelser, om situationen är väldigt allvarlig, säger Lars Heikensten.

– När det gäller budgetunderskotten tror jag det inte är särskilt stort problem. Det är möjligen utgiftstaken man kan behöva fundera på i sådant fall.

Tycker du att man ska kunna vara litet tillåtande när det gäller utgiftstaken? 

– Om jag var finansminister idag skulle jag låta några medarbetare tänka igenom riktigt noga, om man framöver behöver rucka på utgiftstaken, om situationen blir så allvarlig, hur man då kan göra det på ett sätt så att det är hanterbart och trovärdigt. 

Så vi öppnar litet på taket ändå? 

– Ja. 

Ute i kommunerna finns det också budgetbalansregler. Nu kommer ju kommunernas inkomster att minska genom att skatteinkomsterna minskar. De har ju till stor del personalutgifter och kanske måste skära ned. Bör kommunerna få göra av med mer pengar? 

– Det är klart att man skulle kunna diskutera en förändring i det kommunala systemet, i alla fall tycker jag rent principiellt att man skulle kunna fundera på det.

– Men det är viktigt att se till att det inte är riggat så att när konjunkturen viker då har kommunerna underskott, men när konjunkturen förstärks då har man inte de överskott man skulle ha. Man måste ju ha ett väldigt tydligt system i sådant fall, säger tidigare riksbankschefen Lars Heikensten. 

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista