Pagrotsky försiktigt kritisk mot Lindhutspel

EMU-motståndaren, näringsminister Leif Pagrotsky vill inte närmare kommentera det faktum att utrikesminister Anna Lindh i går skrev en debattartikel tillsammans med telekombolaget Ericssons VD Carl-Henrik Svanberg.
En artikel där Lindh och Svanberg varnar för svåra konsekvenser för den svenska ekonomin om Sverige inte inför euron. Men i själva sakfrågan menar Pagrotsky att Lindh och Svanberg bortser från eurons risker när de argumenterar för ett ja. - Det är inget tvivel hos mig om att det underlättar för många företag som handlar med euroländerna om man har en gemensam valuta. Men det viktiga för mig är ju att faktorn inte är lika stor och lika viktig för mig som att inflationen stiger om vi ger upp den svenska riksbanken, säger Leif Pagrotsky. Så i sak ger du Anna Lindh och Ericssons vd rätt? - Jag har aldrig haft någon annan uppfattning än att det är en av de fördelar som finns med en gemensam valuta. Jag hart aldrig påstått att någon sån fördel inte finns. Det vore att sticka huvudet i sanden, säger Leif Pagrotsky. Finns det aspekter av ett eventuellt nej till EMU som du tycker är oroande? - Många människor också i beslutande ställning är oroade för vårt inflytande i EU om vi inte går med i EMU. Jag själv har kommit fram till en annan bedömning. Men om det visar sig att jag har fel, då kommer jag vara bered att ompröva ställningstagande, säger Leif Pagrotsky.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".