Blairs försvarsminister hårt ansatt om Kellys död

Den brittiske försvarsministern Geoff Hoon vittnade på onsdagen inför utredningen om vapenexperten David Kellys självmord. Kelly tog sitt liv i juli efter det att han namngivits som källan bakom en BBC-rapport om att den brittiska regeringen skulle ha överdrivit Iraks vapeninnehav i syfte att motivera kriget.
Kellyaffären har blivit en allvarlig politisk kris för regeringen Blair och försvarsministerns politiska framtid stod på spel i dag, onsdag. Försvarsminister Geoff Hoon blev den förste regeringsmedlemmen i vittnesbåset inför Kellyutredningen. Han tippas allmänt också bli den toppolitiker som får betala det politiska priset för Kellyaffären och avgå. Hårt ansatt av förhörsledare Hoon blev hårt ansatt av utredningens förhörsledare med frågor om hur hans departement behandlat vapenexperten och statstjänstemannen David Kelly efter det att det blev känt att Kelly var källan bakom BBC:s rapport och vilken roll Hoon själv spelade när hans namn kom ut i etern. Hoon hävdade att han gjort vad han kunde för att skydda Kelly och förnekade att Kelly skulle ha blivit illa behandlad. Den allmänna bedömningen efter förhöret med försvarsministern var att han knappast rädda sig kvar på sin post med dagens framträdande. Vid flera tillfällen svarade han på frågor om specifika brevväxlingar, att han inte hade vetat om dem och han framstod som en minister med mindre än total kontroll över sitt departement. Det spekuleras allmänt i att Hoon blir den minister som Tony Blair offrar när Kellyutredningen är över. Blairs värsta kris Blair själv skall förhöras i morgon och befinner sig i vad som utan jämförelse är den värsta krisen under hans sex år vid makten. Opinionsundersökningarna visar på en massiv förtroendekris. Enligt den senaste, som kom i söndags, tror 67 procent av britterna att regeringen Blair faktiskt vilseledde dem och överdrev hotet från Irak för att rättfärdiga kriget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".