Pilotprojekt ska få människohandlare inför rätta

Rikskriminalen uppskattar att mellan 200 och 500 kvinnor förs till Sverige varje år för att utnyttjas i människohandel. Men få av dem som sköter den här handeln ställs inför rätta trots att det är politiskt är en prioriterad fråga. Nu tar åtta myndigheter initiativet till ett projekt för att få samarbetet mellan myndigheter att fungera bättre.
Som det är i dag är det slumpen som avgör vem som ställs inför rätta, säger åklagare Lise Tamm på internationella kammaråklagarmyndigheter i Stockholm. – Det har varit en slump och det har berott på att enskilda individers engagemang och det är inte bra. I det här projektet så vill vi just att det ska skapas rutiner för hur man ska hantera allt från flickornas försörjning, boende, ett värdigt mottagande till också hela utredningsapparaten hos polisen. Kvinnorna nyckelvittnen Med i pilotprojektet är bland annat Rikskriminalen, Migrationsverket, Socialstyrelsen och Polismyndigheten i Stockholm. Tanken är att man ska kunna koncentrera sig på att göra brottsutredningar där de utnyttjade kvinnorna är nyckelvittnen. Som det är nu får det mesta av arbetet läggas ned på att reda ut om kvinnorna över huvud taget ska få stanna kvar i landet under brottsutredningen och frågan om vem som ska betala deras uppehälle. Utnyttjas igen Dessutom är det problem med vart kvinnorna ska bo. I dag hamnar de ibland i miljöer som för dem direkt tillbaka till dem de flytt ifrån. Det säger projektledaren från Kvinnoforum, Karolina Wennerholm. – För flickorna kan det innebära att de hamna i samma nätverk som de är utsatta för så att de återförs i trafficking-nätverket så att säga. Det kan innebära att de blir utnyttjade igen. Det har vi hört flera exempel på, säger hon. Förändra attityder Men arbetet i projektet inriktar sig också på att förändra attityder inom myndigheterna om dessa brott, för det är jobbigt att jobba med de här kvinnornas berättelser. Det menar åklagare Lise Tamm. – En del har nog svårt att ta till sig det här och då väljer man att blunda för det istället, säger åklagare Lise Tamm på internationella kammaråklagarmyndigheter i Stockholm.
Margita Boström margita.bostrom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".