Fotokollage: SR/ Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Generösa bolån övervakas av FI

Många bolåneinstitut och banker lånar ut nästan lika mycket pengar som bostaden är värd. För många bolåneinstitut är det viktigt att få nya kunder, därför lockar de med rabatter och höga lån. Men på Finansinspektionen ser risker med att banker och bolåneinstitut lånar ut till nästan hela marknadsvärdet.

– Vi har tappat markandsandelar under ett tag, det är naturligtvist tråkigt. Det är viktigt för oss att växa, säger Fredrik Bergström, affärsområdeschef konsument på SBAB:

Statliga SBAB vill gärna ta marknadsandelar och erbjuder generösa lånevillkor. Är en bostad lågt belånad kan kunden till exempel få mer rabatt på boräntan ju mer lån kunden tar.

En liknande trappa har Skandiabanken, ju mer man lånar desto mer rabatt får man, säger Skandiabankens bolånechef Mårten Jönsson.

Samtidigt håller Mårten Jönsson med om att det finns en risk att en kund som till exempel tänkt låna  en miljon, skuldsätter sig mer med större lån för att få lägre boränta.

– Det kan ju finnas risk till det, men där är väl det viktiga att vi tar ansvar som bank, att vi gör en sund kreditgivning och går igenom med kunden den kalkyl som vi bygger våra antaganden på, säger Mårten Jönsson.

Skandiabanken ger ingen kund mer lån än till 85 procent av bostadens marknadsvärde.

Det gör däremot andra banker och bolåneinstitut. Swedbank och Nordea kräver en kontantinsats på minst 10 procent, du kan alltså låna 90 procent av bostadens värde.

SBAB erbjuder förutom sin rabattrappa en belåningsgrad på 95 procent. SEB ger i vissa fall lån som motsvarar 100 procent av marknadsvärdet.

Högt belånade bostäder innebär risker, säger Jan Fritsch, enhetschef på Finansinspektionen.

– Ja det är det så att om fastigheternas priser skulle sjunka, kan man hamna i en situation där säkerheten inte täcker hela lånet.

Om bostadsmarknaden går ner kan alltså lånen bli större än vad bostaden är värd.

Statliga SBAB:s konsumentchef Fredrik Bergström håller med om att höga belåningsgrader som SBAB erbjuder kan medföra problem.

– Så länge kunden betalar händer ingenting, det tråkiga som uppstår är om kunden tvingas att sälja, då kan kunden bli stående med ett restvärde, säger Fredrik Bergström.

SBAB ser ingen anledning att sänka belåningsgraden, bland annat eftersom alla kunder genomgår noggranna kreditprövningar och ska klara av sina bolånekostnader.

Men på Finansinspektionen håller de ändå ett vakande öga på banker och bolåneinstitut.

– Vi övervakar det där. En av våra uppgifter är att se till att långivaren har en sund verksamhet, det vill säga att man ställer ut lånen på sunda villkor. Ligger man väldigt högt i belåningsgrad på en fastighet, så är det klart att vi är intresserade att följa den utvecklingen. Men i dag har vi ingen anledning att hysa någon oro för de här frågorna, säger Jan Fritsch, enhetschef på Finansinspektionen.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista