Bilkris ger uppsving för begagnat

Mitt i krisen för nybilsförsäljningen ökar försäljningen av begagnade bilar och framför allt letar utländska bilköpare efter begagnade bilar i Sverige. Många av köparna kommer från Finland.

– Det här är en V50 och den går till Finland. Det är en 170 hk-motor och business-paket. De köper för att det är billigt i Sverige. Valutan gör att det blir billigt och det är företrädesvis större bilar, så jag var lite förvånad över att det var en liten Volvo den här gången, säger bilhandlaren Mikael Nordlander i södra Stockholm. I hans bilhall står flera bilar som ska gå på export till Finland.

Vad är de mest intresserade av för slags bilar?

– Ja, det är större Volvo-bilar, typ XC-serien, stora Audi, inga småbilar.

I bilhallen strömmar musik ur en högtalare. Här trängs 20-talet bilar, flera med lappen ”såld” på vindrutan. Köparna kommer från Finland. I Stockholmsområdet spelar närheten till färjetrafiken stor roll för exporten. I andra delar av landet är köparna tyskar, holländare och norrmän.

För Mikael Nordlander har exporten blivit en stor del av försäljningen. Förra året tio bilar, i år förmodligen betydligt fler.

–  Vi har hittills i år exporterat lika mycket som hela förra året och det verkar inte dämpas.

För några år sedan var det vanligt att svenskar letade bil utomlands, nu har strömmen vänt. Enligt siffror från branschorganisationen Bil Sweden ökade exporten av begagnade bilar med 61 procent det första kvartalet i år jämfört med samma kvartal förra året, till närmare 10 000 bilar (från 5 857 till 9 456). Och bland de dyrare bilarna, högst tre år gamla, mer än fördubblades exporten (från 3 022 till 6 220).

Sedan förra sommaren har den svenska kronan tappat 17-18 procent mot euron. Det har gjort att bilarna i Sverige blivit billigare för en utlänning. Bertil Moldén, vd på Bil Sweden, ser bilexporten som som en liten ljusglimt för branschen. Men den svaga kronan höjer också priserna på nya bilar i Sverige, säger han.

– Generellt har vi haft ett relativt högt begagnat-lager i Sverige, så nu håller vi på att lätta ut lagret. Det är bra för återförsäljarnas likviditet.

En liten ljusglimt för Sverige då?

– Ja, vi gläds med ljuset som har kommit tillbaka. Vi gläds med alla sådana små saker som kan hjälpa oss, så i detta fallet gagnar valutan begagnat-handeln men det slår hårt mot nya bilar som kommer hem, som tvingas prishöja på grund av valutan.

Sören Granath
soren.granath@sr.se