Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

(S) förstamajtal får blandade recensioner

Jubel och applåder mötte socialdemokratins ledare i går på första maj. Men en ilsken demonstrant kastade Toblerone mot Mona Sahlin när hon talade i Malmö och buropen mot LO-basen Wanja Lundby-Wedin blev en stund så höga att hon kom av sig.

Inom socialdemokratin verkar dom flesta ändå vara nöjda med talen. Ordförande för Socialdemokraternas studentförbund, Kajsa Borgnäs, var på Norra Bantorget i Stockholm och lyssnade på LO-ordförandens tal.

– Jag tror att folk blev positivt överraskade, jag tror att många blev imponerade, många kände sig upplyfta efter det talet, det var en sådan stämning på Norra Bantorget, så det stärkte väl henne, säger Kajsa Borgnäs.    

Socialdemokraterna valde i går ett högt tonläge å gav en hel del besked i sakfrågorna. Wanja Lundby-Wedin räknade till exempel upp en lista med 20 punkter där skillnaderna mellan blocken är stora.

Katrin Kielos som är ledarskribent på oberoende socialdemokratiska Aftonbladet tycker att LO-basens tal var konfrontativt. Katrin Kielos känner sig osäker på om det uppskruvade tonläget är bra eller dåligt.

– När man var på plats kändes det som att det fungerade, frågan är om tonen fungerade med de besvikna personerna som valde att stanna hemma.

Studentförbundets ordförande Kajsa Borgnäs tycker att tonläget i talen var det rätta, trots att hon kände sig mycket osäker inför första maj.

– Jag var väl precis som många andra, lite orolig för hur många som skulle sluta upp, vad det skulle vara för stämning. Det var jättemycket folk på Norra bantorget, det var tydligen rekordmycket folk i Malmö. Uppenbarligen var det mycket människor på plats för att fira första maj och lyssna på de här talen. Jag tror att både Monas och Wanjas tal uppfyllde mycket av det som folk hoppades att de skulle få höra på första maj.

Men om nu socialdemokraterna har visat på sin förmåga att komma igen, är förstås ändå frågan om ett par tal på första maj kan ha någon betydelse på längre sikt.

– Med all den kritik och diskussion och uppmärksamhet och ganska hårda press som varit på båda de här personerna, är det ändå ett styrkebevis att man står där lugn och rak i talarstolen, säger Ann-Marie Lindgren, utredningschef på Arbetarrörelsens tankesmedja.

Betyder det att du är nöjd med båda de här ledarna?

– Egentligen tycker jag inte om den här diskussionen där allting bara fokuseras på ledare. Det är inte en ledarkris faktiskt utan det är en liten vilsenhet inför hur vi ska handskas med dagens problem säger Ann-Marie Lindgren.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista